Romantik ilişkisi olan bireylerde ilişki doyum düzeyinin öz anlayış ve duygusal manipülasyon değişkenlerine göre incelenmesi
Investigation of the level of relationship satisfaction in individuals with romantic relationships according to self-compassion and emotional manipulation variables
- Tez No: 901026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, İlişki Doyumu, Öz Anlayış, Duygusal Manipülasyon, Romantic Relationship, Relationship Satisfaction, Self-Compassion, Emotional Manipulation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişkisi olan bireylerde ilişki doyum düzeyinin öz anlayış ve duygusal manipülasyon değişkenlerine göre incelenmesidir. Bu bağlamda, araştırmanın kapsamını belirlemek amacıyla romantik ilişkilerin dinamiklerini ve bireylerin bu ilişkilerdeki deneyimlerini anlamaya yönelik bir çalışma yürütülmüştür. Araştırma evreninin romantik ilişkisi bulunan yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Örneklem grubuysa evren içerisinden rastlantısal şekilde ve kolay örnekleme yöntemiyle seçilen ve araştırmaya katılmak için gönüllü olan 400 bireyden meydana gelmektedir. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, İlişki Doyum Ölçeği, Öz Anlayış Ölçeği ve Duygusal Manipülasyon Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analiz sürecinde, veriler normallik varsayımını karşıladığı için bağımsız gruplar t testi, ANOVA, pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi gibi parametrik yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, romantik ilişkisi olan bireylerin ilişki doyum düzeylerinin medeni durum, çalışma durumu, yaş grubu, eğitim düzeyi, ekonomik düzey, doğum sırası ve ilişki süresi; öz anlayış düzeyinin ekonomik düzey; duygusal manipülasyon düzeyinin ise cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu, yaş grubu ve ekonomik düzeye göre anlamlı fark gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Ek olarak, romantik ilişkisi olan bireylerin ilişki doyum düzeylerinin cinsiyet; öz anlayış düzeyinin cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu, yaş grubu, eğitim düzeyi, doğum sırası ve ilişki süresi; duygusal manipülasyon düzeyinin ise eğitim durumu, doğum sırası ve ilişki süresine göre anlamlı fark göstermediği sonucu elde edilmiştir. Ayrıca, romantik ilişkisi olan bireylerde ilişki doyum düzeyinin öz anlayış değişkeniyle pozitif yönde; duygusal manipülasyon değişkeniyle de negatif yönde anlamlı ilişkisi olduğu bulunmuştur. Son olarak, hem öz anlayış düzeyinin hem de duygusal manipülasyon değişkenin ilişki doyum düzeyini yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship satisfaction level of individuals in romantic relationships according to self-understanding and emotional manipulation variables. In this context, a study was conducted to understand the dynamics of romantic relationships and individuals' experiences in these relationships in order to determine the scope of the research. The research population consists of adult individuals who are in romantic relationships. The sample group consists of 400 individuals who were randomly selected from the population by easy sampling method and volunteered to participate in the research. Research data; It was collected with the Personal Information Form, Relationship Satisfaction Scale, Self-Compassion Scale and Emotional Manipulation Scale. In the analysis process of the research data, parametric methods such as independent groups t test, ANOVA, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were used because the data met the assumption of normality. As a result of the research, it was determined that the relationship satisfaction levels of individuals in romantic relationships are affected by marital status, employment status, age group, education level, economic level, birth order and relationship duration; economic level of self-understanding; It was concluded that the level of emotional manipulation showed a significant difference according to gender, marital status, working status, age group and economic level. Additionally, the relationship satisfaction levels of individuals in romantic relationships are affected by gender; The level of self-understanding depends on gender, marital status, employment status, age group, education level, birth order and relationship duration; It was concluded that the level of emotional manipulation did not show a significant difference according to educational status, birth order and relationship duration. Additionally, in individuals with romantic relationships, the relationship satisfaction level is positively related to the self-compassion variable; It was also found to have a negative significant relationship with the emotional manipulation variable. Finally, it was concluded that both the level of self-understanding and the emotional manipulation variable predicted the level of relationship satisfaction.