الألفاظ القرآنية في سورتي الفاتحة والبقرة في ضوء المنهج الدلالي وتوظيفها لتنمية الذخيرة اللغوية لطلاب اللغة العربية
Semantik Yaklaşım Işığında Fatiha ve Bakara Surelerinde Geçen Kur'an Kelimeleri ve Bu Kelimelerin Dil Çerçevesinde Yürütülen Uygulamalı Bir Araştırma Kapsamında Arapça Öğrencilerinin Dağarcıklarını Geliştirmek Adına Kullanımı
  1. Tez No: 901027
  2. Yazar: GUFRAN TÜFEKÇİ ASAD
  3. Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an Lafızları, Semantik Yaklaşım, Dil Dağarcığı, Sözlük Anlamı, Semantik Anlam, Qur'anic Words, Semantic Approach, Linguistic Vocabulary, Lexical Meaning, Semantic Meaning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, semantik yaklaşım ışığında Fatiha ve Bakara sûrelerindeki Kur'an lafızları ve bunların Arap dili öğrencilerinin dil dağarcığını geliştirme hususunda kullanımları ele alınmaktadır. Çalışma, genel çerçevesi içerisinde, dil eğitiminin amaçlarına hizmet etmek adına bir takım dilbilimsel ve üstdilbilimsel teorilerin tecrübi entegrasyonuna dayanan uygulamalı dilbilim alanına girmektedir. Çalışmanın amacı, öğrencilerin dil dağarcığını geliştirmek hedefine matuf olarak Kur'an lafızları üzerine odaklanan ve anlambilimsel bir yaklaşıma dayanan yeni bir kavram ortaya koymaktır. Bu kavram dolayısıyla öğrencilerin çoklu etkileşim bağlamlarında iletişimsel yeterliliklerinin gelişeceği ve klasik kitapları bir ara dile başvurmadan doğru şekilde anlamalarının kolaylaşacağı düşünülmektedir. Buna göre araştırmamızın problematiği şu şekildedir: Arap dili öğrencilerinin dil dağarcığı, Kur'an lafızlarında ve klasik kitaplarda yer alan kavramları daha derinlemesine anlamalarına olanak sağlayacak şekilde nasıl geliştirilebilir? Talep edilen anlayış seviyesini elde etmek için onları Kur'an lafızlarının muhkem bir analizine yönlendirme hususunda semantik yaklaşımın faydası nedir? Bu noktada çalışmamızın odağına alınan, genel olarak İslami ilimlerin içeriğinin ve özel olarak da Kur'an-ı Kerim'in makâsıdının daha köklü bir şekilde anlaşılmasını sağlayan semantik yaklaşım tercih edilmiştir. Belirtilen tercihin nedeni, öğrencilerin lafızları semantik bir bakış açısına göre anlamalarının, onlara Kur'an lafızlarının hem sözlüksel, hem semantik hem de mütedavil anlamlarını keşfetme konusunda eğiterek Kur'an hitabına yaklaşma kabiliyeti kazandırmasıdır. Çalışmamızda, semantik yaklaşım metodu takip edilerek öğrencilerin dil dağarcığını zenginleştirmenin, çok sayıda pedagojik hedefe ulaşmanın mümkün olduğu eğitim-öğretim sürecini başarmanın en önemli gerekçelerinden biri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the Qur'anic words in Surahs al-Fatiha and al-Baqarah in light of the semantic approach and their use in developing the linguistic vocabulary for Arabic language learners. In its general framework, the study falls within the field of applied linguistics which is based on the experimental integration of a number of linguistic and metalinguistic theories in order to serve the purposes of language education. The aim of the study is to introduce a new concept based on a semantic approach and focusing on the Qur'anic words with the aim of developing students' linguistic vocabulary. This concept will improve students' communicative competence in multiple interaction contexts and facilitate their correct understanding of classical books without resorting to an intermediate language. Accordingly, my research aims to address the following problems: How can the linguistic vocabulary of Arabic language learners be developed in a way that enables them to gain a deeper understanding of the concepts contained in the Qur'anic words and classical books? What is the benefit of semantic approach in guiding them towards a rigorous analysis of Qur'anic words in order to achieve the desired level of understanding? To solve these issues, I favor the semantic approach which enables a more profound understanding of the contents of Islamic sciences in general and the objectives of the Holy Quran in particular. This is because learners' comprehension of words from a semantic perspective grants them the ability to engage closely with the Quranic discourse by training them to explore each word's lexical, semantic, and pragmatic meanings. "What we have concluded from the results is that enriching students' linguistic vocabulary by following the semantic approach method is one of the most important reasons for their success.