The impact of inflation on economic growth of Turkey's industrial sector
Enflasyonun Türk sanayi sektörünün ekonomik büyümesine etkisi
  1. Tez No: 901065
  2. Yazar: ADEELA M. M. ERMILIA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OJONUGWA USMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Enflasyonu, Endüstriyel Ekonomik Büyüme, Döviz kuru, İşsizlik oranı, Türkiye, Industrial Inflation, Industrial Economic Growth, Exchange Rate, Unemployment Rate, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu makale, 1998: Q1'den 2022: Q4'e kadar enflasyonun Türkiye'deki sanayi sektörünün ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu amaca ulaşmak için sanayi enflasyonunun ölçüsü olarak üretici fiyat endeksi, sanayi sektörü büyümesinin ölçüsü olarak da sanayi üretim endeksi kullanılmaktadır. Ayrıca çalışmada döviz kuru ve işsizlik oranının etkisi de kontrol edilmektedir. Vektör Otoregresif modeli ve Blok Dışsallık Granger Nedensellik testi kullanılarak elde edilen ampirik sonuçlar, ekonomik büyümedeki bir şokun kısa vadede hafif bir artışa neden olduğunu ve uzun vadede ise dalgalanmaya devam ettiğini göstermektedir. Ayrıca, enflasyondaki bir şok, büyümenin kısa vadede azalmasına, ardından biraz artmasına, uzun vadede ise istikrar kazanıncaya kadar düşmesine neden olur. İşsizlik oranındaki bir şok, büyümenin kısa vadede artmasına, uzun vadede ise dalgalanmasına neden olur. Döviz kurundaki bir şok kısa vadede büyümenin azalmasına neden olurken, uzun vadede ise büyümenin azaldığı gözlenmektedir. Bunun anlamı, Türkiye'de enflasyonun ekonomik büyümenin kısa vadede düşmesine neden olduğu, ancak uzun vadede istikrara kavuştuğudur. Ayrıca, ekonomik büyüme Granger enflasyona neden olurken, enflasyon Granger ekonomik büyümeye neden olmamaktadır. Bu bulgulara dayanarak politika yapıcıların, ekonomide büyük enflasyonist baskılar yaratan büyümeyi aşırı kıskançlıkla desteklememeleri gerekiyor. Bu nedenle politika yapıcıların Türkiye'de ekonomi politikalarının ön sıralarına enflasyonla mücadele politikalarını koymaları gerekiyor.
Özet (Çeviri)
This paper examines the effect of inflation on economic growth of the industrial sector in Turkey from 1998: Q1 to 2022: Q4. To achieve this objective, the producer price index is used as a measure of industrial inflation and industrial production index as the measure of the growth of industrial sector. Also, the study controls for the effect of exchange rate and unemployment rate. Using a Vector Autoregressive model and Block Exogeneity Granger Causality test, the empirical results suggest that a shock in economic growth causes a slight increase in the short run and keeps fluctuating in the long run. Also, a shock in inflation causes growth to decrease in the short run then increases slightly but drops in the long run until it becomes stabilized. A shock in unemployment rate causes growth to increase in the short run but fluctuates in the long run. A shock in exchange rate causes growth to decrease in the short run but in the long run its observed to decrease. The implication of this is that, in Turkey inflation causes the economic growth to drop in the short run but eventually stabilizes in the long run. Furthermore, economic growth Granger causes inflation while inflation does not Granger cause economic growth. Based on these findings, policymakers should not over-jealously promote growth that exerts huge inflationary pressures in the economy. Therefore, policymakers need to put anti-inflationary policies in the forefront of economic policies in Turkey.