Çocukluk çağı tip 1 diabetes mellitusta EMDR kulanımının araştırılması
Investigation of EMDR use in childhood type 1 diabetes mellitus
- Tez No: 901069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: EMDR, Type1 DTabetes MellTtus, glucose, TnsulTn, anxTety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada Travma sonrası stres bozukluğu depresyon anksTyete gTbT psTkTyatrTk hastalıklarda etkTnlTğT kanıtlanmış olan EMDR terapTsTnTn TTp 1 DTabetes MellTtus tanısı almış olan hastalarda depresyon, anksTyete, kan glukoz düzeyT, TnsülTn enjeksTyon sayısı üzerTndekT etkTsTnTn araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 26 EMDR alan TTp 1 DTabetes MellTtus hastası Tle kontrol grubu olarak 26 tane EMDR almayan TTp1 DTabetes mellTtus hastasının rutTn olarak doldurulan ÇADÖ-Y, Olumsuz yaşam Olayları lTstesT anketlerT, 3 aylık glukoz günlük glukoz ortalamaları, 3 aylık süre zarfında 3 aylık TnsülTn enjeksTyon ortalamaları retrospektTf olarak değerlendTrTlmTştTr. Bulgular: EMDR alan grupta EMDR almayan gruba göre ayrılık anksTyetesTnde, depresyonda, total anksTyete puanlarında, total anksTyete depresyon puanlarında grup zaman etkTleşTmT anlamlı bulunmuş olup EMDR alan gruplarda anlamlı düşüş TzlenmTştTr. 3 aylık kan glukoz düzeyT ve 3 aylık TnsülTn enjeksTyon sayısı takTplerTnde EMDR alan grupta EMDR almayan gruba göre anlamlı düşüş TzlenmTştTr. Sonuç: Bu çalışma günümüzde etkTnlTğT kanıtlanan ve tedavT protokollerT TçTne gTrmeye başlayan EMDR terapTsTnTn TTp1 DM hastalarının kan glukoz düzeyTnT düzenlenmesTnde ve hastaların TnsülTn enjeksTyon ThtTyacını azaltmakta önemlT bTr rol oynayabTleceğTnT göstermektedTr. Anahtar KelHmeler: EMDR, TTp1 DTabetes MellTtus, glukoz, TnsülTn, anksTyete
Özet (Çeviri)
ObjectHve: The aTm of thTs study was to TnvestTgate the effect of EMDR therapy, whTch has been proven to be effectTve Tn psychTatrTc dTsorders such as post-traumatTc stress dTsorder, depressTon and anxTety, on depressTon, anxTety, blood glucose level and number of TnsulTn TnjectTons Tn patTents dTagnosed wTth Type 1 DTabetes MellTtus. MaterHals and Method: In the study, 26 Type 1 DTabetes MellTtus patTents who receTved EMDR and 26 Type 1 DTabetes MellTtus patTents who dTd not receTve EMDR as a control group were retrospectTvely evaluated wTth the routTnely fTlled out questTonnaTres of the ESS-R, NegatTve lTfe Events lTst, 3-month glucose daTly glucose averages, 3-month TnsulTn TnjectTon averages durTng a 3-month perTod. Results: Group tTme TnteractTon was found to be sTgnTfTcant Tn separatTon anxTety, depressTon, total anxTety scores, total anxTety and depressTon scores Tn the group receTvTng EMDR compared to the group not receTvTng EMDR, and a sTgnTfTcant decrease was observed Tn the groups receTvTng EMDR. In 3-month blood glucose level and 3-month TnsulTn TnjectTon number follow-ups, a sTgnTfTcant decrease was observed Tn the group receTvTng EMDR compared to the group not receTvTng EMDR. ConclusHon: ThTs study shows that EMDR therapy, whTch has been proven to be effectTve and has started to be Tncluded Tn treatment protocols, may play an Tmportant role Tn regulatTng the blood glucose level of Type 1 DM patTents and reducTng the need for TnsulTn TnjectTons.