Türkiye Selçukluları'nda iktisadî hayat
Economic life in The Seljuks of Türkiye
  1. Tez No: 901266
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, Türk, iktisadî hayat, ticaret, Turkish Seljuk State, Turk, economic life, trade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Türkiye Selçuklu Devleti, üzerinde yaşadığımız coğrafyada Türk -İslam varlığının kalıcılığını sağlayan en önemli unsur olmuştur. Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması açısından bakıldığında kendinden sonraki devletlerle kıyaslanmayacak kadar olumlu etkileri olmuştur. Türkiye Selçuklu Devleti tarihine sadece bir hanedan serüveni olarak bakmaktan öteye gidip iktisadî bir bakış açısıyla, Türkmenlerin ve bölgenin diğer etnik gruplarının sosyal ve ekonomik yaşantısını öğrenmek Osmanlı İmparatorluğu ve hatta günümüz Türkiye'sini anlamak için çok önemlidir. Öyle ki Türkiye Selçuklu Devleti tarihi esasında Anadolu'nun fethi, Haçlı seferleri, Moğol istilası gibi dünya tarihini etkileyen olaylar içerisinde muazzam canlı bir iktisadî yaşantıyı barındırmaktadır. Anadolu'nun imarı, ticaret yolları, kervansaraylar, ticaretin devlet garantisi altına alınması, uluslararası ticarî antlaşmalar, limanların fethi ve tüccarlara gösterilen özen gibi devletin pek çok faaliyetinin arkasında ekonomik beklentiler yatmaktadır. Esasında hanedanın kuruluşundan itibaren yapılan hemen hemen her siyasî hamlenin de arkasında bir ekonomik neden vardır. Bunun yanında halkın ekonomik faaliyetleri (tarım, hayvancılık, madencilik, sanayii ve imalat v.s), ahîlik gibi Türk tarihinin belki de ilk ve en önemli sivil toplum hareketi Türkiye Selçuklu Devleti iktisadîyatının önemli unsurlarıdır. Anadolu'nun Türk yurdu olması serüveninin yegâne temel taşı olan Türkiye Selçuklu Devleti sonrasında bölgede hiçbir devlet Anadolu'nun imarına kendi bütçesi ile kıyaslandığında onun kadar yatırım yapmamıştır. Bütün bu iktisadî çaba, veraset sisteminden kaynaklı taht mücadeleleri, Bizans ve Haçlı unsurları ile yapılan savaşlar, bölgedeki Türk Beyliklerine karşı verilen mücadeleler, Türkmenlerin muhaceretinin devam etmesi gibi sayamayacağımız pek çok olaylar içerisinde devam etmiştir. Bu şartlar altında Türkiye Selçuklu Devleti geliştirmiş olduğu iktisadî sistemlerle kendisinden sonraki beyliklerin modeli olacak 14. yy'ın başına kadar olan süreçte Türk varlığını gelecek yüzyıla taşıyacaktır. Türkiye Selçuklu Devleti iktisadî hayatının sadece günümüze kalan bakiyeleri dahî incelendiğinde çok canlı, dinamik ve kendi içerisinde sistemli kendinden sonraki dönemleri etkilemiş, pek çok yönü ile Anadolu Türklüğüne en büyük katkıyı sunmuş bir serüven ile karşı karşıya kalırız. Burada devletin bilinçli politikalarla devamlı bir surette ticaretin gelişmesi için özel bir çaba içerisinde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish Seljuk State has been the most important element that ensured the permanence of the Turkish-Islamic presence in the land we live in. Considering the Turkification and the Islamization of Anatolia it had profound positive effects that were incomparable to the subsequent states. Beyond viewing the history of Turkish Seljuk State merely as a dynastic adventure, it is important to learn about the social and economic life of the Turkmens and other ethnic groups in the region from an economic perspective to understand the Ottoman Empire and even today's Türkiye. So much so that the history of Turkish Seljuk State included a tremendously vibrant economic life among the events that affected world history such as the conquest of Anatolia, the Crusades, and the Mongol invasion. Many of the state's activities, such as the reconstruction of Anatolia, trade routes, caravanserais, state-guaranteed trade, international trade agreements, the conquest of ports, and the care shown to merchants, were driven by economic expectations. In fact, there is an economic reason behind almost every political move made since the establishment of the state. As well as the economic activities of the people (agriculture, animal husbandry, mining, industry and manufacturing, etc.) and the Ahi movement perhaps became the first and the most important civil society movement in Turkish history, are important elements of the economy of Turkish Seljuk State. Following its rule, no other state in the region invested as significantly in Anatolia's development compared to its own budget. All these economic efforts continued amidst numerous events, such as throne fights stemming from the inheritance system, wars with Byzantine and Crusaders, disagreement with the local Turkish authorities, and the continuation of the Turkish migration. Under these conditions, Turkish Seljuk State, with the economic systems it developed, carried the Turkish presence into the next century during the period up to the early 14th century, serving as a model for the subsequent states. Even today, remnants of its economic life reflect a dynamic adventure that profoundly influenced future eras, in many ways, making the greatest contribution to Anatolian Turkish culture. Notably, the state's conscious policies consistently promoted trade and economic development.