İzmir' de uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı tespit edilen adli olguların incelenmesi
Investigation of forensic cases detected to use drugs and stimulants in İzmir
- Tez No: 901268
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu, Adli Tıp, Doğrulama Analizi, Drug, Forensic Medicine, Confirmation Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu çalışmada; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Polikliniği'ne uyuşturucu ve/veya uyarıcı madde kullanımı iddiasıyla gönderilen vakaların sosyo‐demografik özelliklerinin, kullandıkları maddelere ait özelliklerin ve madde analizinde kullanılan yöntemlerin literatür eşliğinde çok yönlü olarak değerlendirilmesi, madde kullanımında risk faktörlerinin ve sıklığın belirlenmesi, madde analiz yöntemlerinin ve madde kullanımının önlenebilmesi için alınabilecek tedbirlerin tartışılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Adli Tıp Poliklinği'ne 1 Ocak 2021-31 Aralık 2023 tarihleri arasında idrarda uyuşturucu ve/veya uyarıcı madde analizi yapılmak üzere başvurusu yapılan 18 yaşını doldurmuş olan 3113 olgunun idrar tetkik sonucu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yıllara göre poliklinik başvurusu sayısının arttığını tespit ettiğimiz çalışmamıza dahil edilen toplam 2921 vakanın %72,3'lük büyük bir kısmının madde kullandığı ve madde kullanıcısı olan vakaların 1927'sinin (%91,2) erkek, 186'sının (%8,8) kadın, yaş aralığının 18-72, yaş ortalamasının 32,4 (±8,9), medyan değeri 31 olduğu saptandı. Madde kullananlar içinde en büyük grubu %43 ile 26-35 yaş grubu oluşturmuştur. En sık çoğul madde (%25,2), amfetaminler (%25,9) ve esrar (%18,2) kullanıldığı görülmüştür. Doğrulama analizi yapılan 647 vakanın 15'inde (%2,3) yanlış pozitiflik saptanmıştır. Sonuçlar: İlmizde uyuşturucu maddelerin sık kullanıldığı ve özellikle genç nufüsü etkilediği belirlenmiştir. Çalışmamızın gelecekte hangi maddelerin tüketileceği ve hangi kombinasyonlarda tüketileceği konusunda fikir sahibi olabilmemizi sağlayacağı ve uyuşturucu ile mücadeleye katkı sağlayacağı açıktır. Uyuşturucu analizinde daha hızlı, ayrımcı, hassas ve az maliyetli yöntemlere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the socio-demographic characteristics of the cases sent to Izmir Katip Çelebi University, Faculty of Medicine, Forensic Medicine Polyclinic with allegations of drug and/or stimulant use, the characteristics of the substances they used and the methods used in substance analysis in a multi-faceted manner, to determine the risk factors and frequency in substance use, and to discuss substance analysis methods and measures that can be taken to prevent substance use. Methods: In our study, the urine test results of 3113 cases aged 18 and over who applied to Izmir Katip Çelebi University Forensic Medicine Polyclinic for urine drug and/or stimulant substance analysis between January 1, 2021 and December 31, 2023 were evaluated retrospectively. Results: In our study, where we found that the number of outpatient clinic applications increased over the years, it was determined that %72,3 of the total 2921 cases included in our study used substances and 1927 (%91,2) of the cases who were substance users were male, 186 (%8,8) were female, the age range was 18-72, the mean age was 32,4±8.9 and the median value was 31. The largest group among substance users was the 26-35 age group with %43. The most common use was found to be multiple substances (%25,2), amphetamines (%25,9) and cannabis (%18,2). False positives were detected in 15 of the 647 cases (%2,3) in which confirmation analysis was performed. Conclusion: It was determined that narcotics are frequently used in our province and that they particularly affect the young population. It is clear that our study will provide us with an idea about which substances will be consumed in the future and in which combinations, and will contribute to the fight against drugs. Faster, more discriminatory, sensitive and low-cost methods are needed in drug analysis.