Uluslararası halkla ilişkiler perspektifinden Türkiye'nin Ortadoğu kamu diplomasisi; Irak örneği
Türkiye's public diplomacy in the Middle East from the perspective of international public relations; the case of Iraq
- Tez No: 901422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Halkla İlişkiler, Kamu Diplomasisi, Türkiye Algısı, Ortadoğu, Irak, International Public Relations, Public Diplomacy, Perception of Türkiye, Middle East, Iraq
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Türkiye, son yıllarda bölgesel aktör olarak Ortadoğu'da etkin bir rol oynamayı hedeflemekte ve bu çerçevede kamu diplomasisi stratejilerini yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Bu çalışmada, uluslararası halkla ilişkiler perspektifinden Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik kamu diplomasisi faaliyetleri, özellikle Irak örneği üzerinden incelenmiştir. Aynı zamanda, Türkiye'nin Irak'taki kamu diplomasisi faaliyetlerini çeşitli açılardan değerlendirerek, söz konusu faaliyetlerin rolü tartışılmıştır. Küreselleşmenin belirgin bir şekilde yaşandığı günümüzde, Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik uyguladığı kamu diplomasisi, uluslararası halkla ilişkiler bağlamında incelenmiştir. Bu bağlamda, Türkiye'nin uluslararası halkla ilişkiler stratejilerini kullanarak dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Ortadoğu bölgesinde de gerçekleştirdiği faaliyetler ve uyguladığı projeler ile bölge ülkeleri arasında yer alan ve komşu devlet olan Irak'ta, oluşan Türkiye'nin imaj ve itibarının nasıl algılandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, karma (nicel ve nitel) araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Irak'ta gerçekleştirilen saha çalışmasında anket ve Türk kamu diplomasisi kurumlarının yetkilileri ve akademisyenlerle derinlemesine mülakat tekniği aracılığıyla elde edilen veriler, SPSS programı ve içerik analiz yöntemleri ile Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin etkinliği ve rolü değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin genel olarak olumlu sonuçlar verdiğini, ancak bazı alanlarda iyileştirme gereksinimlerinin olduğunu göstermektedir. Söz konusu çalışmayla politika yapıcılarına ve akademik camiaya yönelik çeşitli öneriler sunarak Türkiye'nin kamu diplomasisi stratejilerinin iyileştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Türkiye aims to play a more effective role in the Middle East as a regional actor in recent years and has used public diplomacy strategies intensively in this context. This study evaluates Türkiye's Middle East public diplomacy efforts from an international public relations perspective using the case of Iraq. At the same time, by evaluating Türkiye's public diplomacy activities in Iraq from various perspectives, the impact and success of these activities are discussed. In today's world where globalization is clearly experienced, Türkiye's public diplomacy towards the Middle East has been examined in the context of international public relations. In this context, it is important in terms of revealing the results of how much public diplomacy activities affect Türkiye's image, reputation and perception. At the same time, it aims to reveal how Türkiye's image and reputation are perceived in Iraq, a neighboring state among the countries of the region, through the activities and projects Türkiye has carried out in the Middle East region by using international public relations strategies. The study was prepared using mixed research method. The data obtained through questionnaires and in-depth interviews with the officials of Turkish public diplomacy institutions during the fieldwork in Iraq were analysed with SPSS software and content analysis methods to measure the effectiveness and success of Türkiye's public diplomacy activities. The findings show that Türkiye's public diplomacy activities have generally produced positive results, but there are some areas in which improvement is needed. This study aims to contribute to the improvement of Türkiye's public diplomacy strategies by providing various recommendations for policymakers and academicians.