İlköğretim matematik dersi öğretim programları kazanımlarının yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesi
Renovated objectives of elementary education mathematics teaching programs analysis according to Bloom Taxonomy
- Tez No: 901423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜRDANE TOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: bloom taksonomisi, ilköğretim matematik dersi öğretim programı, kazanım, öğretim programı, yenilenmiş bloom taksonomisi, bloom taxonomy, elementary mathematics curriculum, objectives, curriculum, revised bloom taxonomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmada, Türkiye'de 2009 ve 2018 yıllarında yayınlanmış olan İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programları kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne göre analizi gerçekleştirilmiştir. Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT)'nin bilişsel alan basamakları kullanılarak, kazanım düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Programların değerlendirilmesi ve geliştirilmesi sürecinde, YBT basamaklarına göre kazanım düzeylerinin belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Doküman olarak 5, 6, 7, ve 8. sınıf kademelerine yönelik 2009 ve 2018 İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programları ele alınmıştır. Verilerin analizi için içerik analizi gerçekleştirilmiştir. 2009 öğretim programında 325 kazanım, 2018 öğretim programında ise 215 kazanım olmak üzere toplam 540 kazanım analiz edilmiştir. Kazanımların bilişsel alan basamakları belirlenerek sınıflandırması yapılmış ve çalışmanın güvenirliğini sağlamak için uzman görüşlerine başvurulmuştur. Sonuç olarak, öğrenme alanları, sınıf düzeyleri ve yıllara dayalı gerçekleştirilen analizlerde; 2009 öğretim programında yer alan kazanımların anlama basamağında yoğunlaştığı, değerlendirme basamağında yer alan kazanımların ise çok düşük yoğunlukta olduğu görülmüştür. 2018 öğretim programında yer alan kazanımların ise uygulama basamağında yoğunlaştığı, hatırlama, çözümleme, değerlendirme ve yaratma basamaklarında ise çok düşük yoğunlukta olduğu görülmüştür. Alan yazın incelemelerinde, çalışmanın sonuçlarıyla benzer birçok çalışmanın mevcut olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Üst düzey bilişsel alanla ilgili kazanımların oranının daha fazla olmasına yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the objectives the Primary Mathematics Curricula published in 2009 and 2018 in Türkiye were analysed according to the Revised Bloom's Taxonomy. In the process of evaluation and development of the programmes, it is thought that it is important to determine the attainment levels according to the steps of YBT. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in this study. The 2009 and 2018 Primary Mathematics Curricula for 5th, 6th, 7th, and 8th grades were taken as documents. A total of 540 objectives, 325 objectives in the 2009 Curriculum and 215 objectives in the 2018 Curriculum, were analysed. The cognitive domain stages of the objectives were determined and classified, and expert opinions were consulted to ensure the reliability of the study. As a result, in the analyses based on learning areas, grade levels and years; it was seen that the objectives in the 2009 Curriculum were concentrated in the comprehension stage and the objectives in the evaluation stage were very low. In the 2018 Curriculum, it was seen that the learning outcomes were concentrated in the comprehension and application stages and very low in the recall, analysis, evaluation and creation stages. In the literature review, it was found that there are many studies similar to the results of the study. It is recommended that studies should be carried out to increase the rate of acquisitions related to high-level cognitive domain.