STEM temelli matematik etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerine, matematik başarılarına ve okuryazarlığına etkisi
The effect of STEM based mathematics activities on middle school students' problem solving skills, mathematics achievement and literacy
- Tez No: 901441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM SEVGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematik başarısı, matematik okuryazarlığı ortaokul öğrencileri, problem çözme becerisi, STEM, FeTEMM, middle school students, mathematics achievement, mathematical literacy, problem solving skills, STEM
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) veya FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) disiplinler arası bir yaklaşımdır. Araştırmada, STEM temelli matematik etkinlikleri entegre edilerek yapılan öğretimin ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerine, matematik başarılarına ve okuryazarlığına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma nicel araştırma yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kayseri ili Sarıoğlan ilçesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Problem Çözme Envanteri, Matematik Başarı Testi ve Matematik Okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre STEM temelli matematik etkinliklerinin uygulandığı araştırma grubunun ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. STEM temelli matematik etkinliklerinin öğretim programına entegre edilmesi ve STEM projelerinin artırılması öğrencilerin 21. Yüzyıl becerilerine sahip bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) is an interdisciplinary approach. In this study, it was aimed to examine the effect of teaching by integrating STEM-based mathematics activities on the problem solving skills, mathematics achievement and literacy of middle school students. This research carried out with quantitative research methods. The sample of the research will consist of students studying in Sarıoğlan district of Kayseri province in the 2023-2024 academic year. Problem Solving Inventory, Mathematics Achievement Test and Mathematics Literacy Scale will be used as data collection tools. The data collected in the study were analyzed using a statistical program. According to the data obtained from the research, there was a significant mean difference between the pre-test and post-test results of the research group to which STEM-based mathematics activities were applied. Integrating STEM-based mathematics activities into the curriculum and increasing STEM projects can contribute to students growing up as individuals with 21st Century skills.