Kuruluşundan günümüze Kırşehir Cacabey Medresesi'nin geçirdiği onarımlar
Personal data protection law and obligations of companies
  1. Tez No: 901442
  2. Yazar: HASRET GÜRGÜÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Cacabey, Restorasyon, Medrese, Kırşehir, Cacabey, Restoration, Madrasah
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kırşehir'deki Cacabey Medresesi, Türkiye'nin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir. Selçuklu döneminde inşa edilmiş olan bu medrese, mimari değeri ve tarihi önemiyle bilinmektedir. Ancak, zamanın etkisiyle yapıda çeşitli hasarlar meydana gelmiş ve restorasyon ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Cacabey Medresesi'nin restorasyon süreci, yapıyı korumak ve tarihi dokusunu gelecek nesillere aktarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Restorasyon çalışmaları, titiz bir planlama ve uzman ekipler tarafından yürütülmüştür. İlk olarak, Medrese üzerinde detaylı bir inceleme yapılarak hasarlar belirlenmiş ve restorasyon ihtiyaçları tespit edilmiştir. Restorasyon sürecinde, orijinal mimariye ve malzemelere sadık kalınmıştır. Uzmanlar, geleneksel yöntemlerle yapıya zarar vermeden müdahale etmiş ve orijinal yapıyı korumuşlardır. Ayrıca, modern teknolojinin sunduğu imkanlardan da yararlanılarak yapısal güçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Restorasyon sürecinde, Medresenin estetik ve mimari bütünlüğünün korunmasına özen gösterilmiştir. Yapının dış cephesi, iç mekânı ve detayları titizlikle restore edilmiş ve eski ihtişamına kavuşturulmuştur. Bu sayede, ziyaretçiler hem tarihi bir atmosferde ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri hem de yapıyı ziyaret ederek tarihi ve kültürel bir deneyim yaşayabileceklerdir. Cacabey Medresesi'nin restorasyonu, sadece fiziksel olarak yapıyı restore etmekle kalmamış, aynı zamanda tarihi ve kültürel mirasın korunmasına da katkı sağlamıştır. Medrese, Kırşehir'in tarihinde ve kültürel dokusunda önemli bir yer tutmakta ve gelecek nesillere aktarılmak üzere korunmaktadır. Bu restorasyon projesi, Kırşehir'in kültürel zenginliğine ve tarihi mirasına verilen önemi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cacabey Madrasa in Kırşehir is one of the important historical and cultural heritage of Turkey. Madrasa, which was built during Seljuk period, is known for architectural value and historical importance. However, due to the influence of time, various damages occurred in the structure and the need for restoration emerged. The restoration process of Cacabey Madrasa was carried out in order to preserve the structure and transfer its historical texture to future generations. The restoration carried out by meticulous planning and experts. First of all, detailed examination was carried out on the Madrasa, damages and restoration needs were determined. During restoration, the original architecture and materials were adhered. Specialists intervened without damaging the structure with traditional methods and preserved the original structure. In addition, structural strengthening works have been carried out by taking advantage of the opportunities offered by modern technology. During the restoration process, care was taken to preserve aesthetic and architectural integrity of the Madrasa. The exterior, interior and details of the building have been restored to its former glory. In this way, visitors will be able to both perform their worship in historical atmosphere and experience historical and cultural experience by visiting the structure. The restoration of the Cacabey Madrasa not only restored the structure physically, but also contributed to the preservation of the historical and cultural heritage. The madrasa occupies an important place in history and cultural fabric of Kırsehir. This restoration project shows importance given to the cultural richness and historical heritage of Kırşehir.