Ultrason eşliğinde yapılan ve yapılmayan endometriyal biyopsilerin sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of endometrialbiopsies takenwith and without ultrasound guidance
  1. Tez No: 901648
  2. Yazar: ELİS AKIN ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TURGUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜL DEMİRÇİVİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial sampling, ultrasound, insufficient material
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Endometriyal örnekleme, kadınların rahim iç yüzeyindeki (endometrium) hücrelerinden doku parçası alınması işlemidir. Bu işlem, birçok kadın sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Endometriyal karsinom, endometriyal hiperplazi, polipler, enfeksiyonlar ve infertilite bu durumlardan bazılarıdır. İşlem sırasında numune alınırken yaşanan zorluklar kaynaklı endometriyal örneklemenin patoloji sonucu bazen yetersiz doku materyali olarak sonuçlanabilir. Bu doku yetersizliği, işlem sırasında elde edilen numunede yeterli miktarda dokunun bulunmaması anlamına gelir. Yeterli doku alınamaması halinde numunenin analiz edilememesi, doğru teşhisin gecikmesi hatta konulamaması gibi problemler oluşmaktadır. Endometriyal örnekleme sırasında karşılaşılan sık problemler hasta kaynaklı, ekipman kaynaklı ve bazende jinekolog kaynaklı olabilmektedir. Bu problemler endometriyal örneklemede yetersiz doku örneği alınmasına neden olmaktadır. Bu da çoğu zaman işlem tekrarına, maliyet artışına ve en önemlisi de hızlı tanı konması gereken durumlarda zaman kaybı yaşanmasına neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için, endometriyal örnekleme yaparken miktarın yeterliliği açısından yardımcı olabilecek, işlem sırasında her jinekoloğun elinin altında olan ultrasondan yardım alınarak, işlemle eşzamanlı endometriyal kaviteden görüntü alınarak endometriyal örnekleme yapılmasının yararlılığının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, endometriyal örnekleme yapılması sırasında karından abdominal ultrason eşliğinde uterus ve endometriyal alandan görüntü alınarak endometriyuma girilmesi ve endometriyal kaviteden örnekleme yapılması ile, körlemesine yapılan endometriyal örneklemelerde, alınan materyallerin yeterliliği açısından anlamlı fark oluşup oluşmadığını inceledik. xiii Çalışmamız üçüncü basamak bir merkez olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Acil bölümünde 13 Nisan 2022 – 13 Temmuz 2022 arasında, anormal uterin kanama, endomertiyel kalınlık artışı ve postmenopozal kanama şikayeti ile başvuran ve endometriyal örnekleme yapılması kararı alınmış, dahil edilme kriterlerine uygun 302 hastaya, prosedür detaylıca anlatılarak ve gerekli onam formu alınarak, kliniğimizde bulunan Esaote MyLabSeven marka ultrason cihazı yardımı ile endometriyal örnekleme yapıldı. Sonuçları ve hasta verileri çalışma grubu olarak alındı. Kontrol grubu olarak da 13 Ocak – 12 Nisan arası aynı şikayetlerle körlemesine endometriyal örnekleme yapılmış kriterlere uygun 302 hastanın tıbbi kayıtları dahil edildi. Sonuçlar ve veriler dijital ortamda retrospektif olarak incelendi. Araştırmaya ultrason eşliğinde endometriyal örnekleme yapılan 302 hasta çalışma grubu olmak üzere ve körlemesine endometriyal örnekleme yapılan 302 hasta kontrol grubu olmak üzere toplam 604 hasta dahil edilmiştir. Çalışma grubunda yaş ortalaması 48 iken kontrol grubundaki yaş ortalaması 51'dir. Çalışma grubunda olan 302 kadından 211 kişi (%69) menopoz sürecinde değilken 91 kişi (%31)menopoz sürecindeydi, Kontrol grubu olan körlemesine yapılan grupta yer alan kadınlardan 160 kişi (%53) menopoz sürecinde değilken, 142 kişi (%47) menopoz döneminde idi. Çalışma grubunda 254(%84) hastada yeterli sonuç elde edilirken kontrol grubunda 198(%65) hastada sonuç elde edilebilmiştir. Çalışma grubunda yetersiz materyal olarak sonuçlanan hasta sayısı 48(%15) iken, kontrol grubunda bu sayı 104(%34) olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Endometrial sampling defines the process of taking a tissue sample from the inner layer of the uterus, the cell layer covering the uterine cavity. This procedure plays a significant role in the diagnosis and treatment of many uterine pathologies including endometrial carcinoma, endometrial hyperplasia, endometrial polyps, infections, and infertility. Sometimes endometrial sampling may be challenging and therefore results in insufficient tissue material which means that the sample obtained is inadequate or not enough for pathologists to do an analysis. Therefore, if sufficient tissue cannot be obtained, delays in accurate diagnosis or even the inability to make a definitive diagnosis may occur. Common problems encountered during endometrial sampling can be patient-related, equipment-related, or sometimes due to the lacking experience of the gynaecologist. These issues can lead to insufficient tissue samples being obtained during endometrial sampling. This often results in the need for repetitive procedures which therefore results in increased costs, and most importantly, results in delay in situations where a quick diagnosis is necessary. To avoid these drawbacks, we aimed to perform endometrial sampling with the aid of an ultrasound, which is a device readily available to every gynecologist, to obtain images of the endometrial cavity simultaneously during the procedure to ensure sufficient tissue specimens. In this study, we examined whether there is a significant difference in the adequacy of the samples obtained during endometrial sampling performed with abdominal ultrasound guidance to visualise the uterus and endometrial area, compared to blind endometrial sampling. By using ultrasound to guide the entry into the endometrium and sampling from xv the endometrial cavity, we aimed to determine if this method improves the adequacy of the obtained materials. Our study was conducted in the emergency department of the Department of Obstetrics and Gynaecology at the Istanbul Medeniyet University Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital, a tertiary care center, between the dates of April 13, 2022, and July 13, 2022. A total of 302 patients who presented with complaints of abnormal uterine bleeding or postmenopausal bleeding or those who had increased endometrial line thickness during their gynaecology controls. The procedure was thoroughly explained to the patients, and informed consent was obtained. Endometrial sampling was performed using an Esaote MyLabSeven Ultrasound device available in our clinic. The results and patient data were taken as the study group. for the control group, medical records of 302 patients who underwent blind endometrial sampling for the same complaints between January 13 and April 12, and who met the criteria, were included. The results and data were retrospectively analysed in a digital environment. The study included a total of 604 patients, with 302 patients in the study group who underwent endometrial sampling with ultrasound guidance and 302 patients in the control group who underwent blind endometrial sampling. The average age in the study group was 48, while the average age in the control group was 51. In the study group, 211 out of 302 women (69%) were in premenopausal period, while 91 women (31%) were in menopause. In the control group, 160 women (53%) were not in pre- menopause, while 142 women (47%) were in menopause. Sufficient sampling and therefore adequate results was obtained in 254 (84%) patients in the study group, compared to 198 (65%) patients in the control group. The number of patients with insufficient material in the study group was 48 (15%), while this number was 104 (34%) in the control group. According to the results, performing endometrial sampling with ultrasound guidance showed a statistically significant difference in tissue adequacy compared to blind endometrial sampling (p < 0.001). In our study, we found that biopsy material sufficiency was significantly higher in ultrasonography assisted group than non-assisted group. Also result of material volume increase at ultrasonography assisted group could provide us advantage for even office administration of this procedure in outpatient gynecology clinics. On the other hand, when we considered the sufficiency of results according to their indications, we found out that material sufficiency is higher in ultrasonography assisted group in both postmenopausal bleeding (menopausal patients) and abnormal uterine bleeding (reproductive patients) indications. Because of all this reasons we can conclude that endometrial sampling with ultrasonography can be applied to all indications and age groups regularly.