Diyabetli yetişkin hastaların periodontal durumunun değerlendirilmesi ve periodontal sağlık hakkında bilinç düzeylerinin ölçülmesi
Evaluation of periodontal status of adult patients with diabetics and measurement of their awareness levels about periodontal health
- Tez No: 901698
- Danışmanlar: PROF. DR. ELA TULES KADİROĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: bilinç düzeyi, diyabet, komplikasyon, periodontal sağlık, complication, diabetes, level of awareness, periodontal health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; diyabet hastalarının periodontal durumunun değerlendirilmesi, diyabetli yetişkin hastaların diyabet ve periodontal hastalık hakkındaki bilinç düzeyinin ölçülmesi, farkındalıklarının artırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'nda diyabet tanısı konulmuş, takip ve tedavisi yapılan 242 yetişkin hasta katıldı. Hastaların demografik bilgileri, diyabet hikayesi ve ağız diş sağlığı alışkanlıkları, periodontal indeks değerleri, çürük ve eksik dişleri kaydedildi. Periodontal hastalık ile diyabet arasındaki ilişki konusundaki bilinç düzeyi değerlendirme anketi uygulandı. Elde edilen verilerin birbiriyle ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların %67,6'sının kontrolsüz diyabet hastası olduğu, %96,5'inin evre 3 (%35,8) ve derece C (%68,9) periodontitis hastası olduğu tespit edildi. Ara sıra (%36,50) ve yatay fırçalayanların (%48,60) oranı en fazladır. Diş hekimine şikayeti olmadıkça başvurmadıkları (%76,1), diş hekimine gidince diyabeti hakkında bilgi verenlerin oranının fazla olduğu (%69,5) tespit edilmiştir. 'Kanama diş eti hastalığının en önemli belirtisidir' (%60), 'Diş eti sağlığının korunması için düzenli diş fırçalama gereklidir' (%91,5), bilgilerine çoğunluk katılıyorum yanıtını vermiştir. 'Diyabet hastaları diş eti hastalığı için 2-3 kat daha fazla risk altındadır' (%74,5), 'Diyabet ağız kuruluğu gibi oral komplikasyonlara neden olabilir' (%58), bilgilerine çoğunluk kararsızım/bilmiyorum yanıtını vermiştir. Sonuç: Diyabet hastalarının ağız diş sağlığı alışkanlıklarıyla, periodontal hastalık ve diyabet arasındaki ilişki konusundaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu tespit edildi. Bu nedenle diyabet bakım eğitimlerinde diş hekimleri tarafından ağız diş sağlığı hakkında bilinçlendirici eğitimler verilmesi ve gerekli durumlarda periodontologlarla multidipliner bir tedavi stratejisi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate the periodontal status of diabetic patients, to measure the level of awareness of adult patients with diabetes about diabetes and periodontal disease, and to increase their awareness. Materials and Methods: In our study, 242 adult patients who were diagnosed with diabetes mellitus and followed and treated in Dicle University Faculty of Medicine, Department of Endocrinology participated. Demographic data, history of diabetes, oral dental health habits, periodontal index values, caries and missing teeth were recorded. A questionnaire was applied to assess the level of awareness about the relationship between periodontal disease and diabetes. The relationship between the obtained data was evaluated statistically. Results: In our study, 67.6% of the participants had uncontrolled diabetes, 96.5% had stage 3 (35.8%) and grade C (68.9%) periodontitis. The rate of occasional (36.50%) and horizontal brushing (48.60%) was the highest. It was determined that they did not apply to the dentist unless they had a complaint (76.1%), and the proportion of those who gave information about their diabetes when they visited the dentist was high (69.5%). 'Bleeding is the most important symptom of gum disease' (%60), 'Regular tooth brushing is necessary for the protection of gum health'(%91,5), the majority of the respondents agreed with the information. 'Diabetic patients are 2-3 times more at risk for gum disease'(74,5), 'Diabetes can cause oral complications such as dry mouth ' (%58), the majority of the respondents were undecided/don't know. Conclusion: It was determined that the level of knowledge of diabetic patients about the relationship between oral dental health habits, periodontal disease and diabetes was insufficient. Therefore, awareness-raising trainings about oral dental health should be provided by dentists in diabetes care trainings and a multidisciplinary treatment strategy should be provided with periodontologists when necessary.