Retinal arter tıkanıklığı gelişen hastalarda hiperbarik oksijen tedavisinin etkinliği
Effecti̇veness of hyperbari̇c oxygen therapy i̇n pati̇ents di̇agnosed wi̇th reti̇nal artery occlusi̇on
- Tez No: 901700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE KÜBRA ÖZGÖK KANGAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Göz Hastalıkları, Marine and Underwater Medicine, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal arter tıkanıklığı, hiperbarik oksijen tedavisi, Retinal artery occlusion, Hyperbaric oxygen treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde retinal arter tıkanıklığı (RAT) tanısı alan ve hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT) uygulanan hastalarda HBOT'nin etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.01.2017- 31.12.2022 tarihleri arasında retrospektif olarak yürütülen gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya, RAT nedeniyle HBOT uygulanan ve en az 3 seansı tamamlayan 94 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, tıbbi öyküleri, sigara kullanımı, RAT için uygulanan tedaviler, HBOT protokolleri ve görme keskinliği sonuçları incelendi. Tedavi öncesi ve sonrası görme keskinliği değerlendirmeleri Snellen Eşeli ve Konfrontasyon Testleri kullanılarak yapıldı. HBOT uygulama sıklığına göre hastalar iki gruba ayrıldı: İlk 24 saatte 2 veya daha fazla seans alanlar“yoğun protokol”, 1 seans alanlar ise“rahat protokol”olarak nitelendirildi. Görme keskinliğindeki düzelmeyi değerlendirmek için LogMAR hesaplaması kullanıldı; LogMAR değerlerindeki 0.301 ve üzeri değişiklikler tedavi başarısı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 94 hastanın %86,2'sinde HBOT tedavi başarısı sağlandı. Tedavi başarısına etki eden faktörler arasında sadece başlangıçtaki görme kaybı düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturdu (p < 0.05). HBOT'ye gecikme süresi, HBOT protokolü (basınç ve süre), yaş, diyabet, hipertansiyon varlığı ve sigara kullanımı gibi faktörlerin başarıya etkisi anlamlı bulunmadı. Sonuç: Beş yıllık süreçte RAT tanısı almış 94 hastada HBOT'nin genel olarak başarılı olduğu görülmüştür. Ancak HBOT başarısına etki eden diğer faktörler net olarak belirlenememiştir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda, daha homojen hasta gruplarında gecikme süresi, HBOT protokolü ve ek hastalıkların etkilerinin incelenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca RAT hastalarının günlük yaşam aktivitelerine uyum sağlama kapasiteleri, tedavi başarı değerlendirmelerinde göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the efficacy of hyperbaric oxygen therapy (HBOT) in patients diagnosed with retinal artery occlusion (RAO) who were treated at Gülhane Training and Research Hospital. Materials and Methods: This was a retrospective observational study conducted between January 1, 2017, and December 31, 2022. A total of 94 patients who received HBOT for RAO and completed at least 3 sessions were included in the study. Demographic characteristics, medical history, smoking status, treatments for RAO, HBOT protocols, and visual acuity outcomes were examined. Visual acuity before and after treatment was assessed using the Snellen Chart and Confrontation Tests. Based on HBOT frequency, patients were divided into two groups: those who received 2 or more sessions within the first 24 hours were classified as the“intensive protocol”group, while those who received only 1 session were categorized under the“relaxed protocol.”Improvement in visual acuity was evaluated using LogMAR scores, with changes of 0.301 or more considered as treatment success. Results: Of the 94 patients included in the study, 86.2% showed successful treatment outcomes with HBOT. The only factor that significantly influenced treatment success was the initial level of visual impairment (p < 0.05). Factors such as delay in starting HBOT, the protocol used (pressure and duration), age, the presence of diabetes or hypertension, and smoking history did not show a statistically significant impact on success. Conclusion: HBOT was generally successful in treating 94 patients with RAO over a five-year period. However, other factors influencing HBOT success were not clearly identified. We suggest that future studies focus on more homogenous patient groups to examine the effects of delay in treatment, HBOT protocols, and comorbidities. Additionally, the ability of RAO patients to adapt to daily living activities should be considered in treatment outcome evaluations.