Risk toplumu bağlamında covıd-19 pandemisinin aileye yansıması: sosyolojik bir inceleme
A soci̇ologi̇cal exami̇nati̇on of the impact of the covid-19 pandemi̇c on the fami̇ly i̇n the context of the ri̇sk soci̇ety
- Tez No: 901749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sosyoloji, Public Health, Sociology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Aile Dinamikleri, Sosyolojik Etkiler, Risk Toplumu teorisi Pandemi ve Ekonomi, Aile İçi İletişim, Sosyal Değişim, COVID-19 Pandemic, Family Dynamics, Sociological Effects, Risk Society Theory, Pandemic and Economy, Family Communication, Social Change
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez, COVID-19 Pandemisinin aile yapısı üzerindeki etkilerini Ulrich Beck'in risk toplumu teorisi çerçevesinde incelemektedir. İstanbul/Üsküdar'da yaşayan 40 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler pandeminin aile içi ilişkiler, sağlık, sosyal ve kültürel etkiler, ekonomik zorluklar ve eğitim üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, artan stres ve sosyal izolasyonun aile içi iletişimi olumsuz etkilediğini ve ekonomik zorlukların aile içi çatışmaları artırdığını göstermektedir. Modern toplumların risk yönetiminde karşılaştığı sorunlar ile pandemi sürecinde sağlık ve risk algısının rolünü analiz eden bu çalışma, gelecekte benzer krizlerle nasıl mücadele edilebileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of the COVID-19 pandemic on family structures within the framework of Ulrich Beck's risk society theory. Data obtained from semi-structured interviews with 40 participants residing in Istanbul/Üsküdar comprehensively reveal the effects of the pandemic on family relationships, health, social and cultural dynamics, economic challenges, and education. The research findings indicate that increased stress and social isolation have negatively affected family communication, while economic difficulties have exacerbated family conflicts. By analyzing the issues faced in risk management by modern societies and the role of health and risk perception during the pandemic, this study provides crucial insights into how to better prepare for and manage similar crises in the future…