Kültürel coğrafya açısından Iğdır ilinde yerleşme adlarının analizi
Analysis of settlement names in Iğdir in terms of cultural geography
  1. Tez No: 901794
  2. Yazar: RAHŞAN VEZİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPEREN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır, Iğdır İlçeleri, Iğdır Merkez İlçe Mahalleleri, Iğdır İli Köy Adları, Köy Adları, Toponimi, Iğdır, Iğdır Districts, Iğdır Central District Districts, Iğdır Province Village Names, Village Names, Toponymy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Iğdır ili Türkiye'nin en doğusunda Ermenistan, Nahçivan ve İran'a sınırı bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nin serhat illerindendir. Iğdır ili bulunduğu konum itibariyle tarih boyunca birçok medeniyete ve topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu özelliğinden dolayı Iğdır toprakları üzerinde yaşamış olan toplumlar kendilerine ait olan kültürel özelliklerini hem yaşamış hem de çeşitli alanlarda kalıcı olmasında etkili olmuşlardır. Kültürel zenginliğin yaşanması çeşitli araştırma konularına zemin hazırlamıştır. Kültürel coğrafya açısından Iğdır ilinde yerleşme adlarının analizi adlı çalışmamız yapılan çalışmalardan biridir. Bu çalışma; daha çok toponomi biliminin alanına yönelik yapılmıştır. Toponomi bilimin yanı sıra kültürel coğrafya, tarih, linguistik vb. alanların çalışma konuları arasına girmektedir. Bu çalışmada; Iğdır ilindeki ilçelerin, merkez ilçe mahallelerinin ve Iğdır iline bağlı tüm köylerin eski ve yeni adları incelenmiştir. Coğrafi çevre, siyasi yapı, etnik köken, insan gibi faktörlerin yer adlandırması üzerindeki etkisi analiz edilmeye çalışılmıştır. Iğdır ilindeki ilçelerin, merkez ilçe mahallelerinin ve Iğdır iline bağlı tüm köylerin yer adları ile ilgili yapılan araştırmalar nitel araştırma yöntemi ve içerik analizi yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma konusu ile alakalı yazılmış olan tezler, kitaplar, makaleler, elektronik ortam kaynakları vb. kaynaklar incelenmiştir. Bu sebeple, Iğdır Merkez, Iğdır Merkez ilçe mahalleleri, Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca ilçeleri ve köy yerleşmelerinin yer adlarının doğal çevre dışında tarihi, siyasi, şahıs isimleri, kültürel özellikler, ekonomik, beşerî gibi özelliklerinin de etkisi sonucu adlandırılmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The province of Iğdır is one of the frontier provinces of the Eastern Anatolia Region, bordering Armenia, Nakhchivan and Iran in the far east of Turkey. The province of Iğdır has hosted many civilizations and communities throughout history due to its location. Because of this feature, the societies that lived on the lands of Iğdır both experienced their cultural characteristics and were effective in their persistence in various areas. Experiencing cultural richness has laid the groundwork for various research topics. In terms of cultural geography, our study named analysis of settlement names in Iğdır province is one of the studies. This work; it has been made for the field of toponymic science. Toponomy is among the study subjects of cultural geography, history, linguistics, etc., as well as science. In this study; The old and new names of the districts in Iğdır province, the central district districts and all the villages connected to the province of Iğdır were examined. The effect of factors such as geographical environment, political structure, ethnicity and human on place naming has been tried to be analyzed. The researches on the place names of the districts, central district neighborhoods and all the villages in Iğdır province were carried out using qualitative research method and content analysis method. Theses, books, articles, electronic media resources etc. sources were examined. For this reason, namings have been made as a result of the effects of the place names of Iğdır Center, Iğdır Merkez district neighborhoods, Aralik, Karakoyunlu, Tuzluca districts and village settlements, such as historical, political, personal names, cultural characteristics, economic and human characteristics, apart from the natural environment.