Dijital dönüşüm uygulamalarının muhasebe mesleğine yansımaları: Ağrı ilindeki muhasebe meslek mensuplarına yönelik bir araştırma
Reflections of digital transformation applications onthe accounting profession: A Research on accountingprofessionals in Ağri province
  1. Tez No: 901793
  2. Yazar: ABDULLAH KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TEMELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijital Muhasebe, E-uygulamalar, Digital Transformation, Digital Accounting, E-applications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gelişen dünya ve bilgi iletişim teknolojileriyle beraber muhasebe alanında birçok yenilik ortaya çıkmıştır. Muhasebe uygulamalarının bilgi ve iletişim teknolojileri ile olan ilişkisi, muhasebenin elektronik değişim ve gelişimimden ayrı kalmamasını sağlamıştır. Gelişen teknoloji ile beraber muhasebe alanında ki en önemli gelişmelerin başında muhasebe uygulamalarının bilgisayar ortamına aktarılması gelmektedir. Bu yeniliklerin başında e-fatura“, ”e-defter“, e-beyanname”ve“e-arşiv”gibi kavramlar örnek olarak gösterilebilmektedir. Teknolojiye dayalı olarak kullanılan elektronik fatura, elektronik defter ve elektronik arşiv uygulamaları teknolojik altyapı ile birlikte belirli şartları sağlayan işletmeler tarafından sisteme geçilerek kullanılmaktadır. Bu sistem ile birlikte işletmeler ticari nitelikli belgelerini dijital ortamda düzenleyerek, ilgilisine gönderme ve muhafaza etme imkanına sahiptir. Bu dijital dönüşüm muhasebe alanında büyük değişimlere yol açmış ve en çok etkilenen kişiler meslek mensupları olmuştur. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Ağrı ilindeki muhasebe meslek mensuplarının e-uygulamalara ilişkin görüşleri ve değerlendirmelerinin saptanmasıdır. Bunun için yüz yüze anket çalışması yapılarak 71 katılımcıya ulaşılmış ve elde edilen veriler SPSS programı yardımı ile kodlanarak gerekli analizler yapılmıştır. Ankete katılan meslek mensupları e-uygulamalara geçiş zorunluluğu olmasaydı da geçiş yapılmasının gerekli olduğunu belirtmişlerdir. E-uygulamaların muhasebeye etkilerine yönelik literatüre katkı sağlayacak bilgilere ulaşılmış ve meslek mensuplarının euygulamaların faydalılığı ve değerlendirmelerinin demografik özelliklerine göre farklılaştığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the developing world and information and communication technologies, many innovations have emerged in the field of accounting. The relationship of accounting practices with information and communication technologies has ensured that accounting does not remain separate from electronic change and development. With the developing technology, one of the most important developments in the field of accounting is the transfer of accounting applications to the computer environment. Concepts such as“e-invoice”,“e-ledger”,“e-declaration”and“e-archive”can be given as examples of these innovations. Technology-based electronic invoice, electronic ledger and electronic archive applications are used by businesses that meet certain conditions along with the technological infrastructure. With this system, businesses have the opportunity to organize their commercial documents in digital environment, send them to the relevant person and keep them. This digital transformation has led to major changes in the accounting field, and the people most affected have been members of the profession. In this context, the aim of the research is to determine the opinions and evaluations of professional accountants in Ağrı regarding e-applications. For this purpose, 71 participants were reached by conducting a face-to-face survey and the data obtained was coded with the help of SPSS program and the necessary analyzes were made. Professionals who participated in the survey stated that even if there was no obligation to switch to e-applications, it was necessary to switch to e-applications. Information that will contribute to the literature on the effects of e-applications on accounting has been obtained, and it has been determined that the usefulness and evaluations of e-applications of professionals differ according to their demographic characteristics.