Finansal gelişmişliğin yenilenebilir enerji teşvikine etkisine yönelik bir araştırma
A study on the impact of financial development on renewable energy incentives
  1. Tez No: 901867
  2. Yazar: YUSUF AKGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE SEVGİ İNECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Maliye, Energy, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji türleri, finansal gelişme, yenilenebilir enerjiye yönelik teşvikler, Energy, energy types, financial development, incentives for renewable energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son yıllarda iklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki etkisine dair artan endişe gittikçe büyümektedir. Ülkeler bu sorunla mücadele etmek adına odaklarını rüzgâr, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler vergi kredileri, sübvansiyonlar ve diğer mali avantajlar sunarak işletmeleri ve bireyleri yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya teşvik etmeye başlamıştır. Ancak yenilenebilir enerjinin benimsenmesini teşvik etmede birçok ülke farklı teşvik mekanizmaları kurgulamıştır. Bu bağlamda, ülkelerde uygulanan farklı teşvik stratejileri yenilenebilir enerji teşviklerinin başarısının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Diğer taraftan finansal gelişme, bir ülkedeki finansal kurumların, piyasaların ve araçların büyümesini ve çeşitlenmesi içerir. Finansal kaynakların verimli bir şekilde tahsis edilmesini, daha iyi risk yönetimini ve finansmana erişimin artmasını sağlar. Bu faktörler, sermayeye daha kolay erişimi kolaylaştırması, borçlanma maliyetlerini düşürmesi ve yatırımcılara daha fazla kesinlik sağlaması nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Araştırmalar, iyi gelişmiş finansal sistemlere sahip ülkelerin yenilenebilir enerjiyi benimseme oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, finansal gelişmişliğin yenilenebilir enerji teşviklerine ilişkin etkilerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda bu çalışmada, finansal gelişmişlikleri belli ölçüde farklılaşan seçilmiş ülkelerde yenilenebilir enerjiye yönelik hangi teşvik mekanizmalarının uygulandığı araştırılmıştır. Çalışmada 16 ülkenin yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde oluşturdukları teşvik mekanizmalarına değinilmiş ve birçok ülkenin benzer teşvik mekanizmalarına başvurduğu görülmüştür. Diğer taraftan ilgili teşviklerin yenilenebilir enerji yatırımlarını arttırdığı ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırdığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, growing concerns about the impact of climate change on our planet have intensified. To address this issue, countries have shifted their focus toward renewable energy sources such as wind, solar, and hydropower. Governments around the world have started offering tax credits, subsidies, and other financial incentives to encourage businesses and individuals to invest in renewable energy. However, many countries have designed different incentive mechanisms to promote the adoption of renewable energy. In this context, the diverse incentive strategies employed by countries play a significant role in determining the success of renewable energy promotion. On the other hand, financial development involves the growth and diversification of a country's financial institutions, markets, and instruments. It ensures the efficient allocation of financial resources, better risk management, and improved access to financing. These factors are critical for promoting renewable energy investments, as they facilitate easier access to capital, lower borrowing costs, and provide greater certainty for investors. Studies have shown that countries with well-developed financial systems tend to have higher adoption rates of renewable energy. The purpose of this study is to examine the effects of financial development on renewable energy incentives. In this regard, the aim is to investigate which incentive mechanisms are applied for renewable energy in selected countries with varying degrees of financial development. In the study, the incentive mechanisms created by 16 countries during their transition to renewable energy were addressed, and it was observed that many countries have employed similar incentive mechanisms. Additionally, it was emphasized that these incentives have increased renewable energy investments and accelerated the transition to renewable energy.