Türkiye'de yeşil muhasebe bilgi ve algı düzeyi: Meslek mensupları üzerine bir uygulama
Green accounting knowledge and perception level in Turkey, an i̇mplementati̇on on accountants
  1. Tez No: 902303
  2. Yazar: MESUT MELİH KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DİLEK TEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Green Accountant, Sustainablity, Conservation of Natural Resources
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Büyüyen küresel ısınma sorunları ve çevre düzeninin bozulmasıyla beraber işletmeler de bu sorunlara karşı faklı önlemler geliştirerek insanlığın daha iyi bir çevreye sahip olmasını, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin oluşmasını sağlamaya çalışmaktadır. Çevreci projeler ve yapılan çevreci yatırımlar ile yeşil ekonomilere geçiş sürecinde insan refahının ve sosyal eşitliğin sağlanması hedeflenmektedir. İşletmelerin üretim sürecinde çevresel kaynakları nasıl kullandığı ve bunların sonuçları ile bilgilerin üretilmesini, ilgili yerlere sunulmasını sağlamak için yeşil muhasebe sistemleri ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda işletmeler için birer danışan olan SMMM' lere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu çalışma ile SMMM' lerin daha fazla bilgi sahibi olması ve sorumluluk kazanması amaçlanmıştır. Dört bölüm olarak düzenlenen çalışmanın birinci bölümünde çevre ve çevre sorunları anlatılmış, sürdürülebilirlik kavramı açıklanmaya çalışılmış ve sürdürülebilir kalkınmanın gerekliliğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde yeşil finans nedir açıklanmaya çalışılmış, yeşil finans ürün ve hizmetleri ile ilgili bilgiler verilmiş, dünya ve ülkemizden çeşitli örnekler gösterilmiştir. Üçüncü bölümde yeşil muhasebe nedir açıklanmaya çalışılmış, yeşil muhasebe ve uygulamaları ile ilgili bilgiler örneklerle ve tablolarla anlatılmaya çalışılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde bir anket çalışması uygulanmış, bağımsız SMMM' lere yeşil muhasebe ve yeşil finans ile ilgili farklı sorular sorularak meslek mensuplarının bilgi ve algı düzeyi ölçülmeye çalışılmış, anket sonucu oluşan bulgular analizlerle değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışma ile bu alanda yapılacak olan çalışmalara katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Yeşil Finans, Yeşil Muhasebe, Doğal Kaynakları Koruma, Sürdürülebilirlik
Özet (Çeviri)
Growing global warming problems and the deterioration of the environmental order, businesses are trying to ensure that humanity has a better environment and economic and social sustainability by developing different measures against these problems. Green projects and green investments aim to ensure human welfare and social equality in the transition to green economies. Green accounting systems have emerged to ensure that information on how businesses use environmental resources in the production process and their results are produced and presented to the relevant places. CPAs, who are consultants for businesses in relation to this issue, also have great responsibilities. With this study, it is aimed for CPAs to have more information and gain responsibility. In the first part of the study, which is organized in four sections, the environment and environmental problems are explained, the concept of sustainability is tried to be explained and the necessity of sustainable development is mentioned. In the second part, what is green finance is explained, information about green finance products and services is given, and various examples from the world and our country are shown. In the third chapter, it is tried to explain what green accounting is, and information about green accounting and its applications are explained with examples and tables. Finally, in the fourth section, a survey study was conducted, different questions about green accounting and green finance were asked to independent CPAs to measure the level of knowledge and perception of the members of the profession, and the findings of the survey were analyzed and interpreted. It is thought that this study will contribute to the studies to being conducted in this field.