Investigation for the presence of Helicobacter pylori in liver transplant patients underlying chronic liver disease and/or hepatocellular carcinoma
Kronik karaciğer hastalığı ve/veya hepatosellüler karsinom nedeniyle karaciğer nakli olan hastalarda Helicobacter pylori varlığının araştırılması
  1. Tez No: 902302
  2. Yazar: AYŞEGÜL KUŞCU KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BAYINDIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Helicobacter bilis, kronik karaciğer hastalığı, hepatosellüler karsinom, karaciğer nakli, Helicobacter pylori, Helicobacter bilis, chronic liver disease, hepatocellular carcinoma, liver transplantation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kronik karaciğer hastalıkları, dünya çapında hastalık ve ölümün başlıca nedenlerinden biridir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik karaciğer hastalıkları, geçici veya kalıcı intrahepatik inflamasyon nedeniyle karaciğer fibrozisine yol açabilir ve bazıları karaciğer sirozu ve hepatoselüler karsinoma (HCC) ilerleyebilir. Karaciğer sirozu uzun dönem hepatosit hasarı ve fibrozise bağlı gelişen hastalık olmakla beraber, HCC ise farklı hücresel ve moleküler yolaklar ile protoonkogenlerin ve tümör baskılayıcı genlerin anormal aktivasyonu ve inaktivasyonu arasındaki dengenin bozulmasına neden olan çeşitli etiyolojik faktörlerle ilişkili karmaşık bir süreçtir. Bunun yanında Helicobacter türlerinin safra yolları ve karaciğer dokularında gösterilmesiyle, hepatobiliyer hastalıklar ve malignitelerin patogenezinde bu bakterilerin olası etkisini keşfetmek, araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda; Helicobacter pylori ile birlikte diğer Helicobacter türlerinin de (H. pullorum, H. bilis, H. flexispira gibi) primer karaciğer kanserli, primer sklerozan kolanjitli ve primer biliyer sirozlu hastaların karaciğer dokusunda bulunabileceği gösterilmiştir. Çalışmamızda hastanemizde kronik karaciğer hastalığı ve/veya hepatosellüler karsinom nedeniyle nakil olan hastaların safra örneği ve karaciğer dokusunda Helicobacter türlerinin varlığı ve hastalık tanılarıyla olası ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Hastanesinde yatarak tedavi edilen kronik karaciğer hastalığı ya da HCC tanısı almış, yaşları 18 ve üzerinde olan yetişkin hastalardan 19 Nisan 2017-19 Mayıs 2018 tarihleri arasında karaciğer nakli yapılan hastalar çalışmaya alındı. Alıcı ve verici grubunda karaciğer ve safrada Helicobacter türleri polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) testi ile araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 195 bireyin 121 (%62,1)'i erkek, 74 (%37,9)'ü kadın olup medyan yaş 36 (Min:18, Maks:72) idi. Bunların 109 (%55,9)'u alıcı, 86 (%44,1)'sı verici idi. Vericiler kontrol grubu olarak kabul edildi. Vericilerin safra örneklerinden 8 (%9,3)'inde H. pylori, 2 (%2,3)'sinde Helicobacter bilis, 2 (%2,3)'sinde ise H. pylori+H. bilis PZR pozitifliği saptanırken, karaciğer dokularının sadece bir (%1,2)'inde H. pylori PZR pozitifliği saptandı. Karaciğer nakli alıcılarının safra örneklerinin 18 (%16,5)'inde H. pylori, 5 (%4,6)'inde H. bilis, 2 (%1,8)'sinde ise H. pylori+H. bilis PZR pozitifliği saptandı. Alıcıların karaciğer dokularından 6 ise 2 (%1,8)'sinde H. pylori PZR pozitifliği saptanırken, hepsinde H. bilis PZR negatifti. Alıcı ve vericiler arasında hem safra hem de karaciğer dokusunda H. pylori mevcudiyeti açısından istatistiksel olarak bir fark görülmedi. Sonuçlar: Çalışmamız, karaciğer nakli verici ve alıcılarında aynı anda Helicobacter varlığını araştıran ilk çalışmadır. Ülkemiz gibi Helicobacter enfeksiyonunun endemik olduğu ülkelerde karaciğer nakli adayı olan kronik karaciğer hastalığı ve HCC tanısı almış hastalarda Helicobacter türlerinin hastalık sürecine etkisini araştıracak daha ileri çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic liver diseases are one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide and are an important public health problem. Chronic liver diseases can lead to liver fibrosis due to transient or persistent intrahepatic inflammation, and some may progress to liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC). While liver cirrhosis is a disease that develops due to long-term hepatocyte damage and fibrosis, hepatocellular carcinoma is a complex process associated with various etiological factors that cause the imbalance between different cellular and molecular pathways and abnormal activation and inactivation of protooncogenes and tumor suppressor genes. In addition, with the demonstration of Helicobacter species in the biliary tract and liver tissues, it has attracted the attention of researchers to explore the possible influence of these bacteria in the pathogenesis of hepatobiliary diseases and malignancies. In studies conducted in recent years; it has been shown that together with Helicobacter pylori, other Helicobacter species (such as H. pullorum, H. bilis, H. flexispira) can be found in the liver tissue of patients with primary liver cancer, primary sclerosing cholangitis and primary biliary cirrhosis. In our study, it was aimed to investigate the presence of Helicobacter species in bile samples and liver tissue of patients who were transplanted due to chronic liver disease and/or hepatocellular carcinoma in our hospital, and possible relationships with the diagnosis of the disease. Materials and Methods: Adult patients aged 18 and over, who were diagnosed with chronic liver disease or HCC, who were underwent liver transplantation in İnönü University Liver Transplant Institute Hospital, between 19 April 2017 and 19 May 2018 were included in the study. Helicobacter species in liver and bile were investigated by polymerase chain reaction (PCR) test in donor and recipient groups. Results: Of the 195 subjects included in the study, 121 (62.1%) were male, 74 (37.9%) were female, and the median age was 36 (Min: 18, Max: 72). Of these, 109 (55.9%) were recipients and 86 (44.1%) were donors. Donors were considered as the control group. While eight (9.3%) of the bile samples in donors were positive for H. pylori PCR, two (2.3%) for Helicobacter 8 bilis, two (2.3%) for H. pylori+H. bilis, and H. pylori PCR positivity was detected in only one (1.2%) of the liver tissues. In the bile samples of liver transplant recipients, 18 (16.5%) H. pylori, five (4.6%) H. bilis, two (1.8%) H. pylori+H. bilis PCR positivity were detected. In the liver tissues of the recipients, two (1.8%) samples were positive for H. pylori PCR, and H. bilis PCR was negative in all of them. There was no statistical difference between the recipients and donors in terms of the presence of H. pylori in both bile and liver tissue. Conclusions: According to our knowledge, our study is the first in the English literature evaluating the presence of Helicobacter in liver transplant donors and recipients, simultaneously. Further studies are needed to investigate the effect of Helicobacter species on the disease process in patients with chronic liver disease and HCC who are candidates for liver transplantation in countries where Helicobacter infection is endemic, such as our country.