İdrar kültürlerinde üreyen mikroorganizma çeşitliliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the diversity of microorganisms grown in urine cultures
  1. Tez No: 902354
  2. Yazar: BAHADIR FURKAN CEVİZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar kültürü, İdentifikasyon, Antibiyotik duyarlılık testi, Gram negatif bakteri, Gram pozitif bakteri, Urine culture, Identification, Antibiotic susceptibility test, Gram negative bacteria, Gram positive bacteria
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kültür Laboratuvarına 2019 yılında çeşitli kliniklerce gönderilen 36.396 hastaya ait idrar kültürleri değerlendirildi. Örnekler ekim yapıldıktan sonra inkübasyona tabi tutuldu ve ardından koloni morfolojisi göz önüne alınarak konvasyonel testler yapıldı. Otomatik antibiyotik duyarlılık cihazı ile antibiyotik duyarlılık sonuçları rapor edildi. Hasta örneklerinin 5.597'sinde (%15,37) en az bir mikroorganizma üredi. 30.799'unda (%84,63) üreme olmadı. Hastaların 3.739'u (%66,8) kadın, 1.858'i (%33,2) ise erkekti. Üreyen mikroorganizmaların %88,8'i gram negatif, %8,18'i gram pozitif ve %3,02'si ise maya olarak tespit edildi. En sık üreyen gram negatif bakteri Escherichia coli (%66,82) iken en sık üreyen gram pozitif bakteri ise Enterococcus faecalis/faecium (%51,96) olarak bulundu. En sık üreyen maya ise Candida albicans'tı (%71). Escherichia coli'ye en duyarlı antibiyotik amikasin ve imipenem iken en dirençli antibiyotikler ise ampisilin ve amoksisilin/klavulanat idi. Enterococcus faecalis/faecium için ise en duyarlı antibiyotikler linezolid ve vankomisin olarak bulunurken en dirençli antibiyotikler ise eritromisin ve sefoksitin olarak saptandı. Sonuç olarak idrar kültürlerinde üreyen mikroorganizmaların çeşitliliğinin ve duyarlılıklarının tespiti enfeksiyonlar üzerindeki etkisini anlamamıza yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
Urine cultures of 36,396 patients sent to Adıyaman University Training and Research Hospital Medical Microbiology Culture Laboratory by various clinics in 2019 were evaluated. After the samples were inoculated, they were incubated, and then conventional tests were performed considering the colony morphology. Antibiotic sensitivity results were reported with the automatic antibiotic sensitivity device. At least one microorganism grew in 5,597 (15.37%) of the patient samples. There was no reproduction in 30,799 (84.63%). 3,739 (66.8%) of the patients were women and 1,858 (33.2%) were men. 88.8% of the growing microorganisms were detected as gram negative, 8.18% as gram positive, and 3.02% as yeast. Escherichia coli (66.82%) was the most frequently growing gram-negative bacteria, while Enterococcus faecalis/faecium (51.96%) was the most frequently growing gram-positive bacteria. The most frequently growing yeast was Candida albicans (71%). The most sensitive antibiotics against Escherichia coli were amikacin and imipenem, while the most resistant antibiotics were ampicillin and amoxicillin/clavulanate. For Enterococcus faecalis/faecium, the most sensitive antibiotics were linezolid and vancomycin, while the most resistant antibiotics were erythromycin and cefoxitin. As a result, determining the diversity and susceptibility of microorganisms grown in urine cultures helps us understand their impact on infections.