Okul yöneticilerinin yönetim becerileri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between school administrators' management skills and teachers' organizational commitment
- Tez No: 902445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR BALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, Yönetim becerileri, Öğretmen, Örgütsel bağlılık, School administrator, Management skills, Teacher, Organizational commitment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre, okul yöneticilerinin yönetim becerileri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini devlet okullarında çalışan lise öğretmenleri oluşturmakta iken, örneklemi ise seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme ile belirlenen 536 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada verileri elde edebilmek için kişisel bilgileri içeren“Demografik Bilgi Formu”ile öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerin yönetim beceri düzeyini ortaya koymak amacıyla Quast ve Hazucha (1992) tarafından geliştirilen ve Şekerci ve Aypay (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Yönetim Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyi için de Penley ve Gould (1988) tarafından geliştirilen, Ergün ve Çelik (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin yöneticilere yönelik yönetim becerileri algıları ile zoraki bağlılıkları arasında anlamlı negatif yönde ve düşük düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin yöneticilere yönelik yönetim becerisi algı düzeylerinin, öğretmenlerin zoraki bağlılık düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve zoraki bağlılık düzeyindeki değişimin %6'sını açıkladığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin yöneticilere yönelik yönetim becerileri algıları ile ahlaki bağlılıkları arasında anlamlı pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin yöneticilere yönelik yönetim becerisi algı düzeylerinin, öğretmenlerin ahlaki bağlılık düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve ahlaki bağlılık düzeyindeki değişimin %22'sini açıkladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the management skills of school administrators and the organizational commitment of teachers according to the perceptions of teachers working in high schools. While the population of the research consists of teachers working in public high schools, the sample consists of 536 teachers determined by convenience sampling, one of the non-randomized sampling methods. In order to gather the data, the“Demographic Information Form”containing personal information;“Management Skills Scale”developed by Quast and Hazucha (1992) and adapted into Turkish by Şekerci and Aypay (2006) in order to reveal the level of management skills of school administrators according to the perceptions of teacherswere used. The“Organizational Commitment Scale”, developed by Penley and Gould (1988) and adapted into Turkish by Ergün and Çelik (2019), was used to measure the organizational commitment level of teachers. It was determined that there was a significant, negative and low level correlation between teachers' perceptions of management skills towards administrators and their alienative commitment. It was concluded that teachers' management skill perception levels towards administrators were a significant predictor of teachers' alienative commitment levels and explained 6% of the variance in the alienative commitment. Additionally, it was determined that there was a significant, positive and moderate correlation between teachers' perceptions of management skills towards administrators and their moral commitment. It was concluded that teachers' management skill perception levels towards administrators were a significant predictor of teachers' moral commitment levels and explained 22% of the variance in moral commitment.