Mehmet Güler'in çocuklara yönelik hikâyelerindeki söz varlığı
Vocabulary in Mehmet Güler's stories for children
  1. Tez No: 902504
  2. Yazar: ESRA ADAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ERKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Güler, Çocuk Edebiyatı, Türkçe Söz varlığı, Mehmet Güler, Children's Literature, Turkish Vocabulary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Bir dile ait söz varlığı, o dili konuşan insanların gelenek göreneklerini, yaşayışlarını, maddi ve manevi kültürünü, alışkanlıklarını yansıtan önemli bir unsurdur. Bir milletin kelime hazinesi ne kadar zenginse o millet fikren ve ruhen de gelişmiş demektir. Kültürün taşıyıcısı konumunda bulunan dilin gelecek nesillere aktarılmasında yazarlara büyük görevler düşmektedir. Çocuk, anadiline ait en güzel örnekleri okuduğu çocuk kitaplarında bulabilmelidir. Türkçeyi korumaya ve zenginleştirmeye özen göstermek çocuk kitabı yazarının en büyük sorumluluğu olmalıdır. Özellikle teknoloji çağında olduğumuz bu dönemde dilin varlığını korumasını ve gelecek kuşaklara kültürümüzü ve milli manevi her türlü değerimizin aktarılmasını sağlamak amacıyla kitaplarda dil zenginliğimizin sıklıkla kullanılması gerekmektedir. Anadilini geliştirme döneminde olan çocuklar, kitaplarda bulunan söz varlığımızla ne kadar çok karşılaşırsa o denli akılda kalıcı olacak ve çocuğun konuşma- yazma becerileri gelişecektir. Bu çalışmanın amacı, çocuk edebiyatı yazarlarından Mehmet Güler'in çocuklara yönelik yazdığı eserlerini söz varlığı açısından incelemektir. Bu çalışmayla hedeflenen, çocukların eğitim ve öğretiminde bir araç olarak kullanılan eserlerden ne ölçüde faydalanılabileceğini ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma materyallerini yazara ait olan 20 adet çocuk kitabının içerisindeki 211 hikâye oluşturmaktadır. Araştırma betimsel nitelikte olup eser içerikleri doküman incelemesi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmada elde edilen veriler Türk Dil Kurumunun sözlükleri esas alınarak toplanmıştır. Bu araştırmada eserlerde en çok kullanılan söz varlığı unsurlarının sırasıyla terimler, deyimler, ikilemeler, kalıp sözler, yansıma sözcükler ve atasözleri olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, söz varlığı unsurlarının eserlerin anlatım gücünü ve zenginliğini artırmada önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The vocabulary of a language is an important element that reflects the traditions, lifestyles, material and spiritual culture and habits of the people who speak that language. The richer the vocabulary of a nation, the more developed that nation is intellectually and spiritually. Writers have a great responsibility in transferring the language, which is the carrier of culture, to future generations. The child should be able to find the best examples of his native language in the children's books he reads. Taking care to protect and enrich the Turkish language should be the greatest responsibility of the children's book author. Especially in this age of technology, our linguistic richness must be used frequently in books in order to preserve the existence of the language and to ensure that our culture and all kinds of national spiritual values are transferred to future generations. The more children who are in the period of developing their native language encounter the vocabulary found in books, the more memorable it will be and the child's speaking and writing skills will improve. The aim of this study is to examine the works written for children by Mehmet Güler, one of the children's literature writers, in terms of vocabulary. The aim of this study is to reveal to what extent works used as tools in the education and training of children can be benefited from. The study materials of the research consist of 211 stories in 20 children's books belonging to the author. The research is descriptive in nature and the contents of the works were analyzed using the document analysis method. The data obtained in the study were collected based on the dictionaries of the Turkish Language Association. In this research, it was found that the most commonly used vocabulary elements in the works are terms, idioms, reduplications, formulaic expressions, onomatopoeia and proverbs, respectively. This result shows that vocabulary elements play an important role in increasing the expressive power and richness of the works.