Okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions öf school administrators ön their professional development
  1. Tez No: 902567
  2. Yazar: ŞADİYE KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Okul Yöneticisi, Okul Yöneticilerinin Mesleki Gelişimi, Mentorluk, Professional Development, School Administrator, Professional Development of School Administrator, Mentoring
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Kırklareli İlinde görevli 18 okul müdürü ve 15 okul müdür yardımcısının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kapsamında olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, uzman görüşü ve pilot uygulama sonucu geliştirilen bir metafor sorusu ve 10 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla elde edilmiştir. Araştırma verileri, metafor analizi, tematik içerik analizi ve betimsel analiz yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre okul yöneticileri, mesleki gelişimi genellikle olumlu metaforlarla ifade etmişlerdir. Okul yöneticileri mesleki gelişim faaliyetlerinin yeterli olmadığını, katılımcılardan, mesleki gelişim faaliyetlerinden, eğitimcilerin tutum ve davranışlarından ve eğitim içeriğinden kaynaklanan sorunlarla karşılaşıldığını belirtmiştir. Okul yöneticilerine göre mesleki gelişim faaliyetleri ihtiyaçlar doğrultusunda ve güncel gelişmelere göre planlı olarak gönüllülük esasına göre sürece yayılarak ve genellikle yüz yüze gerçekleştirilmelidir. Okul yöneticilerinin mesleki gelişimleri ihtiyaç analizi doğrultusunda mentorluk ve e-mentorluk uygulamaları ile eylem araştırması esas alınarak planlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine school administrators; views on their Professional development. The research was conducted with the participation of 18 school principals and 15 assistant principals working in Kırklareli Province in the 2022-2023 academic year. In the study, a phenomenological design was used within the scope of qualitative research method. The data of the study were obtained with the help of a semi-structured interview form consisting of a metaphor question and 10 open-ended questions developed as a result of expert opinion and pilot application. Research data were evaluated through metaphor analysis, thematic content analysis and descriptive analysis. According to the results of the research, school administrators generally expressed professional development with positive metaphors. School administrators stated that professional development activities were not sufficient and that problems were encountered due to participants, professional development activities, attitudes and behaviors of educators, and training content. According to school administrators, professional development activities should be planned in line with the needs and current developments, spread over a period of time on a voluntary basis and generally face-to-face. Professional development of school administrators can be planned based on mentoring and e- mentoring practices and action research in line with the needs analysis.