Ocak 2019-Aralık 2023 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Kliniğinde Miyokardit tanısı ile izlenen hastaların ritim holter sonuçlarının retrospektif incelenmesi
Rhythm holter results of patients followed with the diagnosisof Myocarditis in the Pediatric Cardiology Clinic of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine between January 2019 and December 2023: Retrospective review
- Tez No: 902663
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Miyokardit, ritim Holter, aritm, Myocarditis, rhythm Holter, arrhythmia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Miyokardit kalp kasının enflamasyonu olarak tanımlanabilir ve tanı koymaya yönelik non invaziv tanı yöntemleri geliştirilmesi için çalışılmaktadır. Çocukluk çağı miyokarditinin prognozu; tam bir iyileşmeden ölüme kadar değişkenlik göstermektedir. Çalışmamızda Ocak 2019 ile Aralık 2023 tarihleri arasında, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde 0-18 yaş arasındaki miyokardit tanısı alan 65 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların başvuruda ve sonrasında elektrokardiyografi, ekokardiyografi bulguları, troponin, CK-MB düzeyi ve seyri, yatış süreleri , hastaların yatış sırasındaki ve takiplerindeki 24 saatlik ritim holter monitörizasyonu sonuçları ayrıntılı olarak incelendi. Hastalarda sonradan gelişebilecek aritmilerin önceden tahmin edilebilirliği incelendi. Vakaların EKG bulguları incelendiğinde 38'inde (%58,5) normal, 23'ünde (%35,4) ST elevasyonu, 4'ünde (%6,2) ise patolojik T dalga negatifliği olduğu bulundu. Vakaların ritim holter bulguları incelendiğinde 5'inde (%7,7) ventriküler aritmi, 4'ünde (%6,2) supraventriküler aritmi, 1'inde (%1,5) 1.derece atriyoventriküler blok olduğu bulundu. Kontrol ritim holter bulguları incelendiğinde 3'ünde (%10,3) ventriküler aritmi, 1'inde (%3,4) supraventriküler aritmi, 1'inde (%3,4) 1.derece atriyoventriküler blok, 1'inde (%3,4) 2.derece Mobitz tip 1 blok olduğu bulundu. Hastaların hastane yatış süreleri ile yatış sırasında görülen en yüksek troponin düzeyi (r=0,379, p=0,002), tanı anındaki CK-MB kütle değeri (r=0,327, p=0,015), troponin pik değerinin görüldüğü yatış günü (r=0,317, p=0,010), troponin değerinin tanı anından normal aralığa düştüğü yatış günü (r=0,375, p=0,007) değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede pozitif korelasyon olduğu bulundu. iii EKG bulguları ile kardiak MR ve ritim Holter bulguları arasında istatistiksel olarak anlamlı seviyede farklılık olmadığı (p>0,005) bulundu. Çalışmamızda hastalarda gelişebilecek aritminin önceden belirlenebilmesine dair ipucu bulamamıza rağmen yatış esnasında çekilen holterde %15,4 hastada , kontrol çekilen holterde %20,6 hastada aritmi saptanmış olup; miyokarditle yatan her hastada EKG ve Holter ile değerlendirmenin önemi vurgulandı.
Özet (Çeviri)
Myocarditis can be defined as inflammation of the heart muscle, and efforts are being made to develop non-invasive diagnostic methods for diagnosis. The prognosis of childhood myocarditis can vary from complete recovery to death. In our study, the files of 65 patients diagnosed with myocarditis aged 0-18 years between January 2019 and December 2023 at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine were retrospectively reviewed. The patients' electrocardiography (ECG) and echocardiography findings, troponin and CKMB levels and their courses, length of hospital stay, and the results of 24- hour rhythm Holter monitoring during hospitalization and follow-up were examined in detail. The predictability of potential arrhythmias developing in patients was investigated. When the ECG findings of the cases were examined, it was found that 38 (58.5%) were normal, 23 (35.4%) had ST elevation, and 4 (6.2%) showed pathological T-wave negativity. When the rhythm Holter findings of the cases were evaluated, 5 (7.7%) had ventricular arrhythmias, 4 (6.2%) had supraventricular arrhythmias, and 1 (1.5%) had first-degree atrioventricular block. In the control Holter findings, 3 (10.3%) had ventricular arrhythmias, 1 (3.4%) had supraventricular arrhythmias, 1 (3.4%) had firstdegree atrioventricular block, and 1 (3.4%) had second-degree Mobitz type 1 block. A statistically significant positive correlation was found between the length of hospital stay and the highest troponin level observed during v hospitalization (r=0.379, p=0.002), the CK-MB mass value at the time of diagnosis (r=0.327, p=0.015), the day of hospitalization when the troponin peak value was observed (r=0.317, p=0.010), and the day the troponin level dropped to the normal range after diagnosis (r=0.375, p=0.007). It was found that there was no statistically significant difference between the ECG findings and cardiac MRI and rhythm Holter findings (p>0.005). Although our study did not find clues for the early identification of potential arrhythmias in patients, arrhythmias were detected in 15.4% of patients during hospitalization Holter monitoring and in 20.6% during control Holter monitoring, emphasizing the importance of evaluating every patient with myocarditis using ECG and Holter monitoring.