An investigation on the spatial qualities of mixed-use buildings: The example of Centaurus building
Karma kullanımlı binaların mekansal nitelikleri üzerine bir inceleme: Centaurus binası örneği
- Tez No: 902912
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. PINAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Islamabad, Karma Kullanımlı Binalar, Kullanıcı Analizi, Mekansal Etki, Islamabad, Mixed-use Buildings, User-analysis, Spatial Impact
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık ve Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Karma kullanımlı bina tipolojisi, konut, ticaret ve ofis alanları gibi birden fazla işlevi tek bir yapı içerisinde bütünleştiren mimari bir konsepttir. Son dönemde özellikle büyük şehirlerde yaygınlaşan bu binalar, sağladıkları çeşitli hizmet ve olanaklar nedeniyle kent sakinleri tarafından tercih edilmektedir. Karma kullanımlı binalar, farklı kullanıcı tiplerinin aynı mekânda farklı deneyimler yaşadığı mekânlar olarak da tanımlanabilir. Buna göre, bu binalar önemli avantajlar sunarken, aynı zamanda kendileriyle etkileşime giren bireylerin farklı deneyimlerine bağlı bir dizi zorluğu da beraberinde getirmektedir. Bu tez, Pakistan'ın İslamabad kentindeki önemli karma kullanımlı binalardan biri olan Centaurus'ta bireylerin mekânsal deneyimlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Centaurus binası, şehrin tipik mimari tarzından farklı olan mekânsal düzeni nedeniyle yapısal ve deneyimsel olarak benzersizdir. Ayrıca elverişli konumu ve barındırdığı işlevler nedeniyle hem yaşam alanı olarak hem de günlük ziyaretler için en çok tercih edilen mekânlardan biridir. Bu bağlamda çalışma, bu bina tipolojisinin binayı ziyaret edenler ve bu binada sürekli yaşayanlar olmak üzere iki farklı kullanıcı grubu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, bu iki grubun Centaurus'un mekânsal niteliklerini nasıl algıladıklarının karşılaştırmalı bir analizini içermektedir. Bunun için karma kullanımlı binaların mekânsal özelliklerine ilişkin mevcut literatürün kapsamlı bir incelemesi yapılmış ve temel kriterler belirlenmiştir. Ardından, bu kriterler temelinde geliştirilen bir anket çalışmasıyla farklı kullanıcıların mekânsal deneyimleri incelenmiş ve algılarının karşılaştırılmasına olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mixed-use building typology is an architectural concept that integrates multiple functions, such as residential, commercial, and office spaces, within a single structure. These buildings, which have recently become widespread, particularly in large cities, are preferred by city dwellers due to the various services and facilities they provide. Mixed-use buildings can be also defined as spaces where different types of users have different experiences. According to this, while these buildings offer significant advantages, they also pose a range of challenges that are contingent on the diverse experiences of the individuals who interact with them. This thesis seeks to explore the individuals' spatial experiences of The Centaurus, one of the significant mixed-use buildings in Islamabad, Pakistan. The Centaurus building is structurally and experientially unique due to its spatial layout, which differs from the city's typical architectural style. In addition, due to its convenient location and the functions it contains, it is one of the most preferred places both as a living space and for daily visits. In this context, the study aims to examine the effects of this building typology on two different user groups, those who visit the building and those who live in this building permanently. The study involves a comparative analysis of how these two groups perceive the spatial qualities of The Centaurus. To achieve this, a comprehensive review of the existing literature on the spatial characteristics of mixed-use buildings was carried out and the basic criteria were determined. Subsequently, the spatial experiences of different users were examined through a questionnaire study developed based on these criteria, allowing for a comparison of their perceptions.