Zâhirîlikte mûsikî
Music in Zahirism
- Tez No: 902925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Zâhirîlik, İbn-i Hazm, Mûsikî, Helal, Haram, Zahırısm, Ibn Hazm, Music, Halal, Haram
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bir düşünce, duygu ya da doğa olayını ifade etmek amacıyla, ölçülü ve uyumlu seslerin belirli bir sanatsal anlayış dâhilinde, ritimli ya da ritimsiz bir araya getirilmesiyle oluşan müziğin, İslam'daki hükmü geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli tartışma konuları arasında yer almaktadır. İslam'da bazı konuların helâlliği ve haramlığı hakkında şüphe yokken müziğin hükmü konusunda ihtilaf vardır. İslam Alimleri müziği helâl ve haram olmak üzere iki ayrı kısımda incelemişlerdir. Bu noktada İslam âlimlerinin istisnai durumlar dışında müziği genel olarak yasakladığı görüşlerinin yanında müziğin İslam hukuku ilkelerine uygun olması halinde helal olabileceğini savunan görüşler de vardır. Bu çalışmada müziğin aleyhinde ve lehinde rivayet edilen hadis-i şeriflerin ışığında Zâhirîlik mezhebinin müziğe bakışının araştırılması ele alınmıştır. Giriş bölümünde konumuzun önemi, kapsamı ve işleniş yöntemi bulunmaktadır. Birinci bölümde Zâhirî mezhebinin doğuşuna, yayıldığı yerlere, mezhebin görüşlerine ve ünlü Zâhirî âlimlerine yer verdik. İkinci bölümde mûsikî ile ilgili ayet ve hadisler hakkında Zâhirîlerin yorumları bulunurken sonuç bölümünde ise incelediğimiz konunun genel değerlendirilmesi yapıldı. Zâhirîlerin mûsikî ile ilgili görüşleri hakkında ulaştığımız sonuçlara değinilirken Zâhirîliğin diğer mezheplere göre farklılıklarını değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
The ruling of music in Islam, which is created by bringing together aesthetically measured and harmonious sounds within a certain artistic understanding, with or without rhythm, in order to express a thought, feeling or natural event, is among the important topics of discussion today, as in the past. While there is no doubt about the halalness or haramness of some subjects in Islam, there is a disagreement about the ruling of music. Islamic Scholars have examined music in two separate parts: halal and haram. At this point, in addition to the views of Islamic scholars that music is generally prohibited except in exceptional cases, there are also views arguing that music can be halal if it complies with the principles of Islamic law. In this study, the investigation of the Zahirism sect's view of music in the light of the hadiths narrated in favor and against music is discussed. Our thesis consists of an introduction and two chapters. The introduction section includes the importance, scope and treatment method of our subject. In the first part, we included the birth of the Zahirî sect, the places where it spread, the views of the sect and the famous Zahirî scholars. In the second part, the Zahiris' comments about the verses and hadiths related to music were found, while in the conclusion part, a general evaluation of the subject we examined was made. While mentioning the conclusions we reached about the Zahiris' views on music, we evaluated the differences of Zahirism compared to other sects.