Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü bağlamında veri taşınabilirliği hakkı
Right to data portability under the European Union General Data Protection Regulation
- Tez No: 903122
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü, Kişisel Verilerin Korunması, Veri Taşınabilirliği, İlgili Kişi Hakları, Veri Temelli Ekonomi, European Union General Data Protection Regulation, Personal Data Protection, Data Portability, Data Subject Rights, Data-Driven Economy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Büyük ölçüde veri toplama, işleme, analiz etme ve kullanma süreçlerine dayanan veri temelli ekonomide bilgi ve veri, üretim, ticaret, inovasyon ve iş süreçlerinin temelini oluşturmaktadır. Şirketlerin büyük miktarda veri topladığı, müşteri davranışlarını sürekli olarak değerlendirdiği, otomasyonun ve dijital çözümlerin yaygınlaştığı bu modelde bireylerin mahremiyet endişeleri de ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada, bireylerin veri temelli ekonominin yarattığı sorunlardan etkilenmemesi için çeşitli düzenleyici önlemler alınmaktadır. Bireylerin kişisel verileri üzerindeki hâkimiyetini artırmak amacıyla Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü ile getirilen yeniliklerden biri olan veri taşınabilirliği hakkı bu alınan önlemlerden biridir. Bu hak sayesinde bireyler kendi verilerini kontrol edebilme ve veri işleme süreçlerine aktif olarak katılabilme imkânına kavuşmaktadırlar. Ayrıca, bireylerin farklı hizmetlere geçişi kolaylaştığı için hizmet sağlayıcıların daha inovatif ve kullanıcı dostu hizmetler sunacağı da söylenebilir. Bu çalışmada, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü ile getirilen veri taşınabilirliği hakkının içeriği ve bu hakkın veri temelli ekonomide etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the data-driven economy, which is largely based on massive data collection, processing, analyzing, and usage processes, information and data form the basis of production, trade, innovation and business processes. At this point, various regulatory measures are taken to prevent individuals from being affected by the problems created by the data-driven economy. The right to data portability, which is one of the innovations introduced by the European Union General Data Protection Regulation in order to increase individuals' control over their personal data, is one of these measures. Thanks to this right, individuals have the opportunity to control their own data and actively participate in data processing processes. It can also be said that service providers will offer more innovative and user-friendly services as it becomes easier for individuals to switch to different services. In this study, the content of the right to data portability introduced by the European Union General Data Protection Regulation and the effects of this right in the data-driven economy were examined.