Ruh, beden ve namus olguları ekseninde aile içi cinsel istismarın(ensest) sosyolojik analizi
Socioligical analysis of the domestic and sexual abuse from the perspective of soul, body, and honour notions
- Tez No: 903166
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİDE VELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: ensest, feminist, ataerki, izdivaç, bekaret, incest, gender, trauma, memory, patriarchy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma 2000'li yıllarda aile içi cinsel istismar türlerinden biri olan enseste maruz kalan kadın bireylerin ifadeleri üzerinden yapılmıştır. Bu çalışmada ensesti, mağdurların perspektifinden ele alarak, eril sistemin kadını ve bedenini nasıl manipüle ettiğini inceledik. Sistemin içinde ya görmezden gelinen ya da manipüle edilen kadını, feminist perspektiften ele almak bizim için oldukça önem arz etmiştir. Rıza konusunu ileri sürerek, maruz kalanı suçlamanın yanlışlığıyla birlikte mağdur üzerindeki etkilerini analiz ettik. Bu bağlamda ensestin ve diğer istismar türlerinin cinsel bir eylemden daha fazlası olduğunu aktardık. Son kertede ensestin cinsel bir eylemden çok ataerki ile olan ilişkisini açıklarken mağdurların bedenleri ile kurdukları ilişki sonucunda izdivacın“tek kurtuluş yolu”olarak görülmesinin ardında yatan sebepleri araştırdık. Namusu kadın üzerinden inşa eden ataerkil sistemde istismara uğrayan kadınların toplum içinde ötekileştirilmesi mağdurun tek kurtuluş yolu olarak gördüğü izdivaca ket vurmasına neden olmuştur. Bu bağlamda toplumsal normlara uymayan mağdur ötekileştirilmemek için maske takar. Mağdurun girdiği ortama ve içinde bulunduğu duruma göre şekil alan bu maske, mağduru hayata bağlayan yapay bir durum olarak karşımıza çıkar. Ensest mağduru genç kadınların öncelikle kendilerine güven ve güvenlik sağlayan ev ve aile mefhumları zedelenmiştir. Böylece istismar sonrası mağdurun şimdiye kadar sahip olduğu ve anlam yüklediği kavramların içi boşalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on testimonies of women who were victims of sexual abuse within the family in Turkey of 2000's. Focusing on the incest cases from the perspective ofvictims, we investigated the specific ways in which these women remember, react and develop strategies to overcome this experience. We analyzed the ways in which widespread consent argument which accuses the injured party affects the victims. We try to demonstrate that incest and other sexual abuses are in fact more than just sexual acts but are intrinsic to the patriarchy. Within this socio-cultural context, the ways in which the abuse victims relate to their bodies impel them to think of marriage as“the one and only path to salvation.”Paradoxically, this path is obstructed for the victims that have been othered in the patriarchal system which builds up the notion of morality through women's bodies. Thus, the victims considered outside of the social norms have to wear a mask in order not to be stigmatized. This mask, changing its form in accordance with the settings and positions in which the victims find themselves, is in fact an artificial status reconnecting the victims to life. The notions of home and family that usually provide one with self-confidence and feeling of security are shattered for the young women who were victims of incest. Based on the victims' voices and words, our study aims particularly to redefine all those notions that once used to be meaningful for the victims but were emptied out after the abuse.