Bilincin zor problemi: Klasik yaklaşımlar ve Dennett'in eleştirisi
The hard problem of consciousness: Classical approaches and Dennett's critique
  1. Tez No: 903206
  2. Yazar: PERVİN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: bilinç, zor problem, Daniel Dennett, öznel deneyim, consciousness, the hard problem, Daniel Dennett, subjective experience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, bilince yönelik yaklaşımların karmaşık doğasını eleştirel bir şekilde analiz etmekte ve bunların güçlü yönleri ile sınırlılıklarını açıklamaktadır. Bu çalışmanın ana odağını, bilinç sorununa yönelik temel çözüm önerilerinden biri olan Daniel Dennett'in bilinç yaklaşımı oluşturmaktadır. Ayrıca klasik bilinç yaklaşımları ile Dennett'in bilinç sorununa yönelik çözüm önerileri arasında bir ilişki kurulması amaçlanmaktadır. Bilinç problemi ile kastedilen, bilincin zor problemi olarak adlandırılan öznel deneyim problemidir. Dennett'in yaklaşımı bu zor problemi açıklamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Dennett'in zor probleme klasik yaklaşımlardan farklı bir bakış açısı geliştirip geliştiremediğini eleştirel bir şekilde incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This paper critically analyses the complex nature of approaches to consciousness and explains their strengths and limitations. The main focus of this study is Daniel Dennett's approach to consciousness, which is one of the main solution proposals for the problem of consciousness. In addition, it is aimed to establish a relationship between classical approaches to consciousness and Dennett's solution proposals for the problem of consciousness. What is meant by the problem of consciousness is the problem of subjective experience, which is called the difficult problem of consciousness. Dennett's approach aims to explain this difficult problem. This study critically examines whether Dennett is able to develop a perspective different from the classical approaches to the difficult problem.