Prematüre bebeklerde orogastrik tüp yerleştirme işlemi sırasında oluşan ağrıyı azaltmada baba ile uygulanan kanguru bakımının etkisi
The effect of kangaroo care used with the father in reducing the pain during orogastric tube insertation in premature babies
  1. Tez No: 903241
  2. Yazar: ELANUR ATEŞ KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KOÇ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, Prematüre bebek, Orogastrik tüp, Ağrı, Midwife, Premature baby, Orogastric tube, Pain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan prematüre bebeklerin baba ile kanguru bakımının ağrı algısına etkisini test etmek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırma, randomize kontrollü deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım servisine başvurmuş olan 80 preterm bebek ve babadan 6 Nisan 2024 ve 10 Haziran 2024 tarihleri arasında araştırmacı tarafından elde edilmiştir. Girişim grubundaki yenidoğanlara 30 dakikalık baba ile kanguru bakımı sonrası tüm aşamaları babanın kucağında olacak şekilde işlem öncesi, sırası ve sonrası ağrısı ölçüldü. Kontrol grubundaki yenidoğanlarda ise küvözünde işlem öncesi, sırası ve sonrası ağrısı ölçüldü ve kaydedildi. Baba ve Prematüre Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu, Prematüre Yenidoğan Takip Formu ve Prematüre Bebek Ağrı Profilinden elde edilen verilerin analizi sonucunda; girişim ve kontrol gruplarına göre incelendiğinde; prematüre yenidoğanların fizyolojik parametrelerinin girişim ve kontrol grupları arasında orogastrik tüp (OGT) yerleştirme sırası ve sonrası oksijen doygunluğu arasında anlamlı bir farklılık olduğu ; orogastrik tüp takma işlem süresi ve ağlama süresi arasında anlamlı bir farklılık olduğu; prematüre yenidoğanların ağrı puanlarının girişim ve kontrol grupları arasında yapılan karşılaştırma sonucunda; işlem sırası ağrı puanı arasında ise anlamlı bir farklılık olduğu; prematüre yenidoğanların ağrı düzeylerinin oragastrik sonda takma işleminden önce, işlem sırasında ve sonra karşılaştırılması sonucunda; işlem sırası ağrı puanları, diğer iki zaman dilimine kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu, işlem sırasında ağrı puanlarının, işlem önce ve sonrası ağrı puanlarından anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak prematüre bebeklerde orogastrik sonda yerleştirme işlemi sırasında oluşan ağrının azaltılmasında baba ile uygulanan kanguru bakımının etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which was carried out to test the effect of father and kangaroo care on pain perception of premature babies hospitalized in the neonatal intensive care unit, was carried out in a randomized controlled experiment. The data of the study were obtained by the researcher between April 6, 2024 and June 10, 2024 from 80 preterm infants and fathers who applied to the neonatal intensive care unit of Şanlıurfa Training and Research Hospital. After 30 minutes of paternal and kangaroo care, the newborns in the intervention group were measured before, during and after the procedure, their pain was measured before, during and after the procedure, with all stages in the father's lap. In the newborns in the control group, pain was measured and recorded before, during and after the procedure in the incubator. As a result of the analysis of the data obtained from the Father and Premature Newborn Introductory Information Form, Premature Newborn Follow-up Form and Premature Baby Pain Profile; When examined according to the intervention and control groups; physiological parameters of premature newborns There was a significant difference between the intervention and control groups during and after orogastric tube (OGT) placement oxygen saturation; that there was a significant difference between the duration of orogastric tube insertion and the duration of crying; As a result of the comparison of the pain scores of premature newborns between the intervention and control groups; There was a significant difference between the pain score during the procedure; premature newborns As a result of comparison of pain levels before, during and after oragastric catheter insertion; It was determined that the pain scores during the procedure were significantly higher compared to the other two time periods, and the pain scores during the procedure were significantly higher than the pain scores before and after the procedure. As a result, it was determined that kangaroo care applied with the father was effective in reducing the pain caused during orogastric catheter placement in premature babies.