Darüşşafaka Lisesinde okuyan anne ya da baba kaybı olan öğrenciler ile farklı liselerde okuyan ebeveynleri yaşayan öğrencilerin akademik başarı, güdülenme ve benlik saygısının karşılaştırılması
Comparison of academic achievement, motivation and self-esteem of students studying at Darüşşafaka High School who lost their parents and students studying at different high schools with living parents
  1. Tez No: 903373
  2. Yazar: SİMGE ATİLLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yatılı Eğitim, Güdülenme, Benlik, Akademik, Boarding School, Motivation, Ego, Academic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma anne ve/veya baba kaybı olan, yatılı okulda eğitim gören lise öğrencileri ile anne ve babası hayatta olan, örgün eğitim gören lise öğrencilerinin akademik başarısının, akademik güdülenmesinin ve benlik saygısının karşılaştırılmasına yöneliktir. Araştırmanın örneklemini, 14-17 yaş arasında yer alan toplam 676 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri anket yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler ise SPSS IBM 29 programı kullanılarak nicel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, ebeveyn kaybı olup yatılı öğrenim gören Darüşşafaka Lisesi öğrencilerinin diğer okullara göre akademik başarılarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu elde edilmiştir. Benlik saygısı ve akademik güdülenme değişkenine bakıldığında ise, Darüşşafaka öğrencileri ve diğer liselerin öğrencileri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the academic success, academic motivation and self-esteem of high school students who have lost a mother or father and who are educated at a boarding school, and high school students who have formal education and whose parents are alive. The sample of the research consisted of a total of 676 students between the ages of 14-17. The data of the research was collected by survey method. The collected data were evaluated with quantitative analysis methods using the SPSS IBM 29 program. As a result of the research, it was found that the academic success of Darüşşafaka students was significantly higher than other schools. When looking at the variables of self-esteem and academic motivation, no significant difference was found between Darüşşafaka students and students of other high schools.