Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf adlı eserinin birleşik cümle türleri bakımından incelenmesi
An examination of Sabahattin Ali's work Kuyucakli Yusuf in terms of combined sentence types
  1. Tez No: 903461
  2. Yazar: NESLİHAN YILMAZ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SILA GEN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali, Birleşik Cümle Türleri, Cümle Üstü Birimler, Söz dizimi, Kuyucakli Yusuf, Sabahattin Ali, Unified Sentence Types, Units above the sentence, Syntax
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmada Kasım 1936- Ocak 1937 tarihleri arasında Tan Gazetesi'nde tefrika edilen Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf adlı romanı birleşik cümle türleri bakımından incelenmeye çalışıldı. Eser tefrikasının ardından yine aynı yıl 1937'de kitap haline getirilerek basıldı. Bu çalışmada Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan 79. baskıdan yararlanılmıştır. Çalışma yürütülürken cümle türleri üzerinde duran çeşitli kaynaklar gözden geçirildi; eserde tespit edilen birleşik cümleler Mehmet Özmen'in (2016) cümle türleri sınıflandırması esasına dayanarak incelendi. Giriş bölümünde bu tezin amacı, önemi ve metoduna değinildi. Ardından Sabahattin Ali'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri üzerine bilgiler ortaya kondu. İnceleme bölümünde söz konusu eserin cümleleri numaralandırıldı ve birleşik cümle türleri tespit edildi. Tespit edilen cümleler Özmen'in (2016) birleşik cümle türleri tasnifi esas alınarak tasnif edildi. Elde edilen veriler sonuç bölümünde sayısal veriler ve çizelgeler eşliğinde değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
January November 1936- January 1937 In this study, the novel Kuyucakli Yusuf by Sabahattin Ali, serialized in Tan Newspaper between November 1936 and January 1937, was tried to Decipher in terms of unified sentence types. After the serialization of the work, it was turned into a book and published in the same year in 1937. In this study, the 79th edition of Yapı Kredi Publications was published. the pressure has been taken advantage of. During the study, various sources focusing on sentence types were reviewed; the combined sentences identified in the work were examined on the basis of Mehmet Özmen's (2016) sentence types classification. In the introduction section, the purpose, importance and method of this thesis were mentioned. Then, information about Sabahattin Ali's life, literary personality and works was revealed. In the review section, the sentences of the work in question were numbered and the combined sentence types were determined. The identified sentences were sorted based on Özmen's (2016) unified sentence types classification. The obtained data were evaluated in the results section accompanied by numerical data and tables.