2018-2023 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve rehabilitasyon anabilim dalı el hastalıkları rehabilitasyonu polikliniği'ne başvuran hastaların epidemiyolojik, klinik özelliklerinin ve işe dönüş sürelerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective study of epidemiological, clinical characteristics and return to work times of patients applied to hand diseases rehabilitation polyclinic of İstanbul Faculty of Medicine, department of physical Medicine and rehabilitation between 2018-2023
- Tez No: 903481
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞAD SİNDEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: el rehabilitasyonu, el yaralanması, epidemiyoloji, hand rehabilitation, hand injury, epidemiology, occupation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: 2018-2023 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı El Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran hastaların retrospektif olarak epidemiyolojik ve klinik analizini yapmak, patolojileri ile ilgili veriler elde etmek ve el rehabilitasyonu ile ilgili olarak öneriler ve yeni protokoller geliştirmek ve Türkiye epidemiyolojik verilerine katkı sağlamak. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve retrospektif olarak planlana bu çalışmaya 2018-2023 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı El Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran 416 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastaların epidemiyolojik özellikleri, tanılarına göre klinik özellikleri ve işe dönüş süreleri poliklinik dosyalarından tarandı. Çalışmada elde edilen veriler değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda 416 hastanın %72,6'sı erkek ; yaş ortalaması 36,68±15,71'di. Hastaların %82,7 'sinin tanısı travmatik el yaralanmasıydı. Travmatik el yaralanmalarının %46,9'unu iş kazaları oluşturmaktadı. Yaralanmalarının %72'si kesici alet yaralanmasıydı. Hastaların %5,2'si tanıları nedeniyle iş değişikliği yapmış, %8 'i ise engel oranı veya durum bildirir rapor için sağlık kuruluşuna başvurmuştu. Hastaların iş görememezlik rapor süreleri gün bazında ortalama 84,37±77,29 gündü. Travmatik el yaralanmalarının %64,6'sı tendon yaralanmasıydı.Tendon yaralanmalarının %49,8'i fleksör tendondu. En sık yaralanan fleksör tendon Fleksör Digitorum Profundus (FDP) iken en sık yaralanan ekstansör tendon Ekstansor Digitorum Komunis (EDK) idi. En sık görülen tendon cerrahisi komplikasyonu %39,5 ile kompleks bölgesel ağrı sendromuydu. Sonuç: El rehabilitasyon polikliniğe başvuraların en sık sebebi olan travmatik el yaralanmaları önemli bir maliyet, iş gücü ve fonksiyonel kayıp sebebidir. Bu nedenle rehabilitasyon programları ve yeni stratejiler oluşturularak bu kayıplar en aza indirilmeli , hastaların günlük hayatlarına en kısa sürede dönmeleri amaçlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To conduct a retrospective epidemiological and clinical analysis of patients who applied to the Hand Rehabilitation Polyclinic of the Physical Medicine and Rehabilitation Department of Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine between 2018-2023, to obtain data on their pathologies and to develop recommendations and new protocols regarding hand rehabilitation and to contribute to the epidemiological data of Türkiye. Material and Methods: This descriptive and retrospective study included 416 patients who applied to the Istanbul Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Hand Rehabilitation Polyclinic between 2018 and 2023. Epidemiological characteristics, clinical characteristics according to their diagnoses, and return to work times of all patients were scanned from the polyclinic files. While evaluating the data obtained in the study, SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for statistical analysis. Results: In our study, 72.6% of 416 patients were male; mean age was 36.68±15.71. The diagnosis of 82.7% of the patients was traumatic hand injury. 46.9% of traumatic hand injuries were occupational accidents. 72% of the injuries were cutting tool injuries. 5.2% of the patients had changed jobs due to their diagnoses, and 8% had applied to a health institution for a disability rate or status report. The average duration of the patients' disability report was 84.37±77.29 days. 64.6% of the traumatic hand injuries were tendon injuries. 49.8% of the tendon injuries were flexor tendons. The most commonly injured flexor tendon was Flexor Digitorum Profundus (FDP), while the most commonly injured extensor tendon was Extansor Digitorum Communis (EDC). The most common tendon surgery complication was complex regional pain syndrome with 39.5%. Conclusion: Traumatic hand injuries, which are the most common reason for referral to hand rehabilitation clinics, are a significant cause of cost, labor and functional loss. Therefore, rehabilitation programs and new strategies should be created to minimize these losses and aim to return patients to their daily lives as soon as possible.