Rahim içi araç (RİA) kullanan kadınlarda endoservikal actinomyces kolonizasyonu
  1. Tez No: 90358
  2. Yazar: FİLİZ KERKÜKLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLAL AŞÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Rahim içi araç, actinomyces, genital kolonizasyon. IV, Intrauterine device, actinomyces, genital colonisation. VI DOKOMAWaSyQN MEBKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
1. ÖZET Oral kontraseptiflerden sonra dünyada ikinci sırada tercih edilen doğum kontrol yöntemi olan rahim içi araç (RİA), etkili, ekonomik ve emniyetli bir yöntem olarak bilinmektedir. Yüzde 95 'den fazla etkili olmasına ve doğal hormonal siklusu bozmamasına rağmen bazı komplikasyonlan vardır. Rahim içi araç kullanımına bağlı olarak gelişebilen komplikasyonlar arasında ektopik gebelik, uterus perforasyonu, spontan veya septik abortus, tubal yapışıklık, peritonit, apse, sepsis ve pelvik inflamatuvar hastalık yer almaktadır. Rahim içi araç kullanan kadınlarda pelvik inflamatuvar hastalık insidansının üç ile beş kat artmış olduğu bildirilmektedir. Son zamanlarda genital aktinomikozis ile RİA kullanımı arasında bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Kültürde üretilmesi zor olan bu bakterinin tanısı Papanicolaou yaymalarına ve bu yaymalarla yapılan immünolojik çalışmalara dayanmaktadır. Rahim içi araç kullanan kadınlarda endoservikal actinomyces kolonizasyonunu araştırmak amacıyla yapılan bu araştırmada, RİA kullanan 106 olgudan alınan endoservikal kültürlerin 11 'inde (%10.3) Actinomyces spp üretilmiştir. RİA'sı bulunmayan 40 kişilik kontrol grubunda ise üreme gözlenmemiştir. Aktinomikoz sıklığının RİA kullanım süresi ve RİA'nm tipine bağlı olarak değişmediği saptanmıştır. Actinomyces veya actinomyces benzeri organizmaların servikal veya l endometriyal örneklerde varlığının araştırılması RİA'ya bağlı pelvik aktinomikoz olgularının önlenmesine yol açabilir. Genital aktinomikoz enfeksiyonu genellikle yüzeyeldir. Ancak invazyon potansiyeli vardır, hatta sistemik enfeksiyona dönüşebilir ve bazen fatal seyredebilir. uıBu nedenle karın ağrısı, pürülan akıntısı, tekrarlayan kanaması ve adneksiyal kitlesi olan RİA kullanan kadınlarda aclinomyces enfeksiyonu olabileceği unutulmamalı, actinomyces açısından dikkatli bir araştırma yapılmalı ve kültür yöntemleriyle bu mikroorganizmanın tanısı yapılıp gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
1. ABSTRACT Intrauterine device (IUD), preferred as the second best among the birth control methods in the world after oral contraceptives, is known as an effective, economical and safe method. Although, it's effectiveness is greater than 95% and it does not disrupt natural hormonal cycle, it has some complications. Ectopic pregnancy, uterine perforation, spontaneous or septic abortion, tubal adhesions, peritonitis, abscesses, sepsis and pelvic inflammatory disease are among the complications due to 1UD application. The incidence of pelvic inflammatory disease has been reported to increase three to five folds in women using IUD. An association between genital actinomycosis and 1UD application has been noted in recent years. Owing to the diffuculty of culturing, the diagnosis of this bacteria is based on Papanicolaou smears and immunological studies using this smears. This study was carried out to investigate endocervical Actinomyces colonisation in women using 1UD and growth was detected in 11 (10.3%) of 106 patients using IUD. No growth was observed in control group which was consisted of 40 women without IUD. It was determined that the incidence of actinomycosis was not affected by IUD application time or type of IUD. The investigation of Actinomyces or Actinomyces-like organisms in the cervical or endometrial samples may lead to prevent pelvic actinomycosis cases due to the use of IUD. Genital actinomycosis infection is generally superficial. However, it sometimes show invasive character and turn into systemic infection and may even be fatal. For this reason, it should be kept in mind that Actinomyces infection may beimportant in IUD users with abdominal pain, purulan secretion, repeating bleeding and adnexial mass. Hence, large-scale surveys should be conducted on Actinomyces and relevant treatment must be applied following the diagnosis of the disease by culture.