Haluk Nihat Pepeyi'nin eserleri üzerine inceleme
A study on haluk Nihat Pepeyi's wrings
- Tez No: 903682
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Haluk Nihat Pepeyi, Anadolu, Yapay destan, Haluk Nihat Pepeyi, Anatolia, Artificial epic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkler tarih boyunca farklı milletlerin egemenliği altına girmemiştir. Millet, kurtuluşu için mücadele etmiştir. Haluk Nihat Pepeyi, sözlü kültürde oluşan halk malzemelerini toplayarak Türklerin Anadolu'daki mücadelesini kaleme almayı amaçlamıştır. Şair, doğal destanlardaki malzemeyi modern insan düşünceleriyle birleştirmiştir. Tezimizin amacı bu malzemedeki yapısal unsurlar ve motiflerin analiz ile yapay destan ve milliyetçilik temellerine dikkat çekmektir. Tezimin giriş bölümünde edebiyat-siyaset ilişkisinden hareketle Osmanlı İmparatorluğu'ndaki milliyetçiliğin gelişimi ele alınmıştır. Osmanlı'nın kurtuluşu olarak belirlenen düşüncelerden biri olan Türkçülük de sanatçıların eserlerinde yer almıştır. Anadolu coğrafyasında oluşan Türk-Müslüman anlayışıyla şekillenen düşünce ise Anadoluculuk kavramı ile açıklanmıştır.“I. Bölüm”de Haluk Nihat Pepeyi'nin biyografisi, edebi kişiliği ve sanatçının etkilendiği kişiler yer almıştır.“II.Bölüm”de Haluk Nihat'ın eserleri kişi, mekân, zaman gibi yapısal unsurları çerçevesinde incelenmiştir. Bu bölümde motiflerini kullanımına dikkat çekilmiştir. Sonuç bölümünde sanatçı, Anadoluculuk ideolojisiyle Orta Asya ve coğrafya malzemelerini birleştirildiğini gösterilmiştir. Sanatçının destanları Türk kurtuluşu düşünceleri ele alışı anlatılmıştır. Halkın bilinçlendirilmesine dikkat çekilmiş. Destanlar aracılığıyla ideolojisinin aktarıldığı vurgulanmıştır. Sanatçı eserleriyle doğal destan yapısını modern türler karşısında yapay destanla devam ettirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish people have not been under the sovereignty of different nations throughty in history. They struggled for the liberation of the nation. Haluk Nihat Pepeyi writes about the struggle of Turks in Anatolia by collecting folk materials. The poet combines the material of natural epics with modern human thoughts. The objective of our thesis is to highlight the underpinnings of artificial epic and nationalism by analyzing the structural elements and motifs present in the material. In the“Introductory Chapter”of my thesis, the development of nationalism in the Ottoman Empire is discussed in terms of the relationship between literature and politics. The idea shaped by the understanding of Turkish-Muslim formed in Anatolia is explained with the concept of Anatolianism.“First Chapter”includes Haluk Nihat Pepeyi's biography, literary personality and the people who influenced the artist. In“Second Chapter”, Haluk Nihat's works are analyzed within the framework of structural elements such as person, place and time. In this section, attention was drawn to the use of motifs. In the“Conclusion Chapter”, it is shown that the artist combined the ideology of Anatolianism with Central Asian and geographic materials. The epics that were formed addressed the ideas of Turkish liberation. He informed the people and conveyed his ideology. He wanted to prevent the natural epic from disappearing in the face of modern species with artificial epics.