Türkiye'de çalışan endodontistlerin ve diş hekimlerinin endodontik tedavi uygulamalarında kullanılan biyoseramik materyallere yaklaşımları: Bir anket çalışması
Approaches of endodontists and dentists working in turkey to bioceramic materials used in endodontic treatment: A survey study
  1. Tez No: 903798
  2. Yazar: MURAT TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT ÇELİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Anket, Diş Hekimliği, Biyoseramik, Turkey, Survey, Dentistry, Bioceramics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Türkiye'de Çalışan Endodontistlerin ve Diş Hekimlerinin Endodontik Tedavi Uygulamalarında Kullanılan Biyoseramik Materyallere Yaklaşımları: Bir Anket Çalışması Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'deki diş hekimlerinin, endodontistlerin ve uzman diş hekimlerinin biyoseramik esaslı tamir materyallerini kullanım sıklıklarını, bu materyalleri hangi durumlarda tercih ettiklerini ve uygulama prensiplerine ne derece hakim olduklarını değerlendirmektir. Çevrim içi anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Anket, katılımcıların demografik bilgilerini, biyoseramik tamir materyalleri hakkındaki bilgilerini ve bu materyalleri kullanma alışkanlıklarını sorgulayan sorular içermektedir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Meslekteki çalışma süresi ile biyoseramik tamir materyali bilgisi ve kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Üniversite hastanesinde çalışanlar, biyoseramik tamir materyalleri hakkında daha yüksek bilgi seviyesine sahip olup bu materyalleri daha sık kullanmaktadır. Haftada bir ve ayda bir bilimsel dergi takip eden katılımcılar, biyoseramik tamir materyalleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olup bu materyalleri daha sık kullanmaktadır. Kök perforasyonlarında biyoseramik tamir materyali uygulamadan önce bariyer materyali kullanma eğilimleri, cinsiyet ve bilimsel dergi takip etme sıklığına göre farklılık göstermektedir. Plugger ve ultrasonik kullanarak biyoseramik simanların kondensasyonunu sağlama oranı, üniversite hastanesi çalışanları ve haftada bir bilimsel dergi takip eden katılımcılarda daha yüksektir. Rezorpsiyonların tedavisi, rejeneratif tedaviler ve retrograd dolgularda biyoseramik tamir materyali tercih etme sıklığı, haftada bir bilimsel dergi takip eden katılımcılarda daha yüksektir. Teknik hassasiyetin azaldığı yeni uygulama yöntemlerinin geliştirilmesi yanıtını veren haftada bir bilimsel dergi takip eden katılımcıların oranı, hiç bilimsel dergi takip etmeyenlere kıyasla daha yüksektir. Materyalin daha ulaşılabilir maliyetlerde olması yanıtını veren ayda bir bilimsel dergi takip eden katılımcıların oranı, hiç bilimsel dergi takip etmeyenlere göre daha yüksektir. Türkiye'deki diş hekimlerinin biyoseramik tamir materyallerini kullanma sıklıkları ve bu materyalleri hangi durumlarda tercih ettikleri cinsiyet, çalıştıkları kurum ve bilimsel dergi takip etme sıklıklarına göre farklılık göstermektedir. Eğitim ve bilimsel literatüre erişim, biyoseramik tamir materyallerinin kullanımını etkileyen önemli faktörlerdir. Biyoseramik tamir materyallerinin daha etkili ve yaygın kullanımını teşvik etmek için eğitim programlarının ve kaynakların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Approaches of Endodontists and Dentists Working in Turkey to Bioceramic Materials Used in Endodontic Treatment: a Survey Study This study aimed to evaluate the frequency of use of bioceramic-based repair materials by dentists, endodontists, and specialist dentists in Turkey, the clinical situations in which these materials are preferred, and the level of proficiency in their application principles. Data was collected using an online survey. The survey included questions about the participants' demographic information, knowledge of bioceramic repair materials, and their usage habits. The collected data was statistically analyzed. There was no significant correlation between the duration of professional experience and knowledge or use of bioceramic repair materials. Dentists working in university hospitals demonstrated a higher level of knowledge about bioceramic repair materials and used these materials more frequently. Participants who followed scientific journals weekly or monthly had greater knowledge of bioceramic repair materials and used them more often. The tendency to use barrier materials before applying bioceramic repair materials in root perforations varied based on gender and frequency of scientific journal follow-up. The rate of condensation of bioceramic cements using plugger and ultrasonic was higher among university hospital employees and those who followed scientific journals weekly. The frequency of preferring bioceramic repair materials for resorption treatment, regenerative therapies, and retrograde fillings was higher among those who followed scientific journals weekly. Participants who followed scientific journals weekly were more likely to respond that new application methods with reduced technical sensitivity had been developed. Those who followed scientific journals monthly were more likely to respond that the material should be more affordable, compared to those who did not follow any scientific journals. The frequency of use of bioceramic repair materials by dentists in Turkey, and the clinical situations in which they are preferred, varies according to gender, the institution they work for, and the frequency of scientific journal follow-up. Access to education and scientific literature is a significant factor influencing the use of bioceramic repair materials. To promote the more effective and widespread use of bioceramic repair materials, it is recommended to develop educational programs and resources.