Development of a new domestıc/urban wastewater management action plan for North Sudan: A proposal for 2023-2030
Kuzey Sudan için yeni evsel /kentsel atıksu yönetimi eylem planının geliştirilmesi: 2023-2030 yılları için bir öneri
- Tez No: 903864
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE AYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wastewater management, Sudan, action plan, sustainable development, public awareness, Atık su yönetimi, Sudan, eylem planı, sürdürülebilir kalkınma, kamu bilinci
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
The scarcity of vital resources is increasingly a concern given the rise in global population particularly in water resources, underlining the ever-growing importance of effective water resource management as well as the need for wastewater treatment to keep up with increasing demand. Wastewater management plans cannot be done sustainably by Sudan and similar developing nations due to ongoing armed conflicts and economic difficulties. The situation has become so critical that inadequate management has led to outbreaks of waterborne diseases and environmental degradation in Sudan. Therefore, this research aims at proposing a comprehensive urban/domestic wastewater management action plan for Sudan for the period 2024-2030 which will give insights for policy makers and researchers in the field. The report concludes by establishing an action plan that considers legal and institutional frameworks, public awareness, population growth and economics, with primary and secondary data serving as references. The suggested action plan can provide guidance for future researches in Sudan or other states in similar context.
Özet (Çeviri)
Dünya genelinde nüfus artışıyla birlikte, özellikle su gibi temel kaynakların kıtlığı önemli bir sorun haline gelmektedir. Bu durum, su kaynaklarının etkin yönetiminin ve artan talepleri karşılamak için atık suyun arıtılmasının önemini vurgulamaktadır. Sudan gibi gelişmekte olan ülkeler, süregelen iç çatışmalar ve ekonomik zorluklar nedeniyle sürdürülebilir atık su yönetim planları oluşturma konusunda daha büyük zorluklarla karşı karşıyadır. Yetersiz atık su yönetiminin sonuçları, hastalık salgınlarına ve çevresel bozulmalara yol açarak giderek daha kritik hale gelmektedir. Bu çalışma, Sudan için 2024-2030 dönemi için bir evsel/kentsel atık su yönetimi eylem planı sunmayı amaçlamakta ve politika yapıcılara değerli bilgiler sağlamaktadır. Hem birincil hem de ikincil kaynaklardan elde edilen verilere dayanarak, araştırma, çerçeveler, kamu bilinci, nüfus artışı ve ekonomik faktörleri dikkate alan kapsamlı bir yönetim eylem planı ile sonuçlanmaktadır. Bu plan, Sudan ve benzer zorluklarla karşılaşan diğer ülkelerdeki gelecekteki çalışmalar için bir temel teşkil etmektedir.