CFD study for a twin engine afterbody model interceptor fighter
Çift motorlu bir arka gövde avcı savaş uçağının HAD çalışması
- Tez No: 904062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RUHŞEN ÇETE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Savaş Jeti, Çift Motorlu Arka Gövde, 3 DOF Çift Motorlu Arka Gövde, CFD, Fighter Jet, Twin-Engine Afterbody, 3-DOF Twin Engine Afterbody, CFD
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezin odak noktası, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) simülasyonları ile Langley Transonik Rüzgar Tüneli'nden elde edilen deneysel verileri karşılaştırarak kapsamlı bir analiz yapmaktır. Karşılaştırma özellikle çift motorlu bir uçağın arka gövde modelinin nozulu etrafındaki basınç dağılımıyla ilgilidir. Bu çalışmanın temel amacı, CFD simülasyonlarının hassasiyetini, rüzgar tünelinde kontrollü koşullar altında toplanan ampirik verilerle karşılaştırarak değerlendirmektir. Yaklaşım, deneyler için makalede ayrıntılı olarak belirtildiği gibi doğru boyutları içeren kapsamlı bir 3-DOF çift motorlu arka gövde tasarımının oluşturulmasını içermektedir. Bu gösterim daha sonra 0,8 ve 0,9 Mach sayısında, Nozül Basınç Oranı 3,4'te ve 0 hücum açısında CFD simülasyonlarının gerçekleştirilmesi için Langley Transonik Rüzgar Tüneli'nde incelenen parametrelerin kopyalanması için kullanılır. Simüle edilmiş ve gerçek aerodinamik performans arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için, hem CFD simülasyonlarından hem de rüzgar tüneli deneylerinden elde edilen veriler dikkate alınarak nozül etrafındaki basınç dağılımları dikkatlice karşılaştırılır. Şok dalgaları ve sınır tabakası ayrımı gibi karmaşık akış olaylarının meydana gelebileceği nozül çıkış düzlemi ve gövde sonrası yüzeyi gibi önemli alanlara özel olarak odaklanılır. Bu karşılaştırma çalışmasının bulguları, transonik hızlarda çift motorlu düzenlemelerin aerodinamik performansını tahmin etmede CFD araçlarının güvenilirliği hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Simüle edilen ve gözlemlenen veriler arasındaki tutarsızlıklar, hesaplamalı modellerdeki veya deneysel konfigürasyonlardaki olası kısıtlamaları belirlemek için incelenir ve bunun sonucunda, gelişmiş uçak tasarımları için aerodinamik tahminlerin hassasiyetini artırmaya odaklanan gelecekteki araştırma ve geliştirme çabaları için öneriler sunulur.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is to conduct a thorough analysis comparing computational fluid dynamics (CFD) simulations and experimental data obtained from the Langley Transonic Wind Tunnel. The comparison specifically pertains to the pressure distribution around the nozzle of a twin-engine aircraft afterbody model. The main goal of this study is to assess the precision of CFD simulations by comparing them with empirical data collected under controlled conditions in the wind tunnel. The approach includes creating a comprehensive 3-DOF twin-engine afterbody design, which includes accurate dimensions as detailed in the paper for the experiments. This representation is then used for conducting CFD simulations at Mach number 0.8 and 0.9, Nozzle Pressure Ratio of 3.4 and at 0 angle of attack, replicating the parameters examined in the Langley Transonic Wind Tunnel. The pressure distributions around the nozzle are carefully compared, taking into account data from both CFD simulations and wind tunnel experiments, to evaluate the relationship between simulated and real aerodynamic performance. Specific focus is placed on areas of importance such as the nozzle exit plane and the afterbody surface, where intricate flow phenomena like shock waves and boundary layer separation could take place. The findings of this comparison study provide important information about the trustworthiness of CFD tools in forecasting the aerodynamic performance of twinengine arrangements at transonic velocities. Discrepancies between the simulated and observed data are examined to pinpoint possible constraints in the computational models or experimental configurations, resulting in suggestions for future research and development endeavors focused on improving the precision of aerodynamic forecasts for advanced aircraft designs.