Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin akdeniz diyetine uyumu, uyku kalitesi ve açlık kan şekerlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mediterranean diet compliance, sleep quality and fasting blood sugar of Faculty of Health Sciences students
  1. Tez No: 904159
  2. Yazar: MERVENUR ÜNDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE NUR ÇÖL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Beslenme, Uyku Kalitesi, Açlık Kan Şekeri, Mediterranean Diet, Nutrition, Sleep Quality, Fasting Blood Sugar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÜNDİL, M. (2024). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Uyumu, Uyku Kalitesi ve Açlık Kan Şekerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul. Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin Akdeniz diyetine uyumu, uyku kalitesi ve açlık kan şekeri (AKŞ) arasındaki potansiyel ilişkileri ve seçilen demografik özelliklere göre bu değişkenler arasındaki olası farklılıkları belirlemektir. 01.11.2023- 31.05.2024 tarihleri arasında İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri ile yüz yüz anket yöntemi ile yapılan bu çalışmaya 162'si kadın, 136'sı erkek toplamda 298 kişi katılmıştır. Katılımcılar, gönüllü beyanlarına dayalı olarak ilgili anketleri tamamlamışlardır. Anketlerde katılımcıların sosyodemografik özellikleri, Akdeniz Diyeti uyumları, uyku kaliteleri, açlık kan şekerleri ve besin tüketim alışkanlıkları ölçülmüştür. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yaş ortalamasının 23.05±3.66 yıldır. Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalamaları 24.67±6.35 kg/m2' dir. Boy ve kilo ortalamaları 171.27±12.07 cm ve 72.95±22.04 kg'dır. Katılımcıların Pittsburg Uyku Kalite İndeksi(PUKİ) puanları incelendiğinde grubun toplam puan ortalaması 7.32'dir. Bu kapsamda, üniversite öğrencilerinin uyku kalitelerinin kötü olduğu belirlenmiştir. Merkezi Dağıtım Sistemi puanları incelendiğinde grubun toplam puan ortalaması 3.94'tür. Bu kapsamda, üniversite öğrencilerinin Akdeniz diyetine uyumlarının orta kalitede olduğu gözlemlenmiştir. Açlık Kan Şekerleri Ölçüm Formu değerleri incelendiğinde AKŞ değeri normal aralıklarda (70-100 mg/dl) olan öğrencilerin, AKŞ değeri hipoglisemi (50-70 mg/dl) ve bozulmuş glikoz toleransı (100-125 mg/dl) olan öğrencilere göre Akdeniz diyeti uyum değerlerinin daha yüksek çıktığı ancak PUKİ değerlerini etkilemediği saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada üniversite öğrencilerinde Akdeniz diyetine uyum, uyku kalitesi ve AKŞ arasında potansiyel bir ilişki bulunabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ÜNDİL, M. (2024). Compliance of Faculty of Health Sciences Students to the Mediterranean Diet, Evaluation of Sleep Quality and Fasting Blood Sugar. Master's Thesis, Istanbul Atlas University Graduate Education Institute, Department of Nutrition and Dietetics, Istanbul. The aim of these programs is to determine the potential relationships between sleep, sleep quality, and fasting blood sugar (FBG) of the Mediterranean diet in university programs and the possible differences between these variables according to selected demographics. A total of 298 people, 162 women and 136 men, participated in this study, which was carried out with a face-to-face survey method with the certificate of Istanbul Atlas University Faculty of Health Sciences between 01.11.2023 and 31.05.2024. Participants completed relevant surveys based on volunteers' statements. Sociodemographic characteristics, Mediterranean Diet compliance, sleep quality, fasting blood sugar and food consumption production were measured in the surveys. The average age of university students participating in the research is 23.05±3.66 years. The average Body Mass Index (BMI) is 24.67±6.35 kg/m2. The average height and weight are 171.27±12.07 cm and 72.95±22.04 kg. When the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) scores of the participants are examined, the total score average of the group is 7.32. In this context, it has been determined that university students' sleep quality is poor. When the Central Distribution System scores are examined, the total score average of the group is 3.94. In this context, it has been observed that university students' compliance with the Mediterranean diet is of moderate quality. When the Fasting Blood Sugar Measurement Form values are examined, students with FBG values within normal ranges (70-100 mg/dl) are more likely to follow the Mediterranean diet than students with hypoglycemia (50-70 mg/dl) and impaired glucose tolerance (100-125 mg/dl). It was found that compliance values were higher but did not affect PSQI values. In conclusion, this study showed that there may be a potential relationship between compliance with the Mediterranean diet, sleep quality and FBG in university students.