Kol kaslarına ait üst ekstremite periferik sinirlerinin santral yerleşiminin deneysel olarak incelenmesi ve immobilizasyon sonucu gelişen atrofinin ön boynuz motor nöronlar üzerindeki morfolojik etkileri
Experimental examination of centrally located upper extremity peripheral nerves that are related to arm muscles and morphologic effects of atrophy, that is caused by immobilization, to anterior horn motor neurons
  1. Tez No: 90416
  2. Yazar: FATOŞ BELGİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Immobilization, atrophy, motor neuron, HRP III
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Alçılı immobilizasyona bağlı oluşan kas atrofisi sonrası, motor nöronlar üzerinde morfolojik bir değişikliğin olup olmadığını bildiren bir bilgi yoktur. Bu çalışma, ışık ve elektron mikroskopi düzeyinde; kas atrofisi sonrası motor nöronlarda ortaya çıkan morfolojik değişiklikleri incelemek amacıyla yapıldı. Çalışma, toplam 30 adet tavşan (Oryctolagus cuniculus) üzerinde 3 grup halinde yapıldı. Atrofi oluşturmak için 4 haftalık immobilizasyon uygulandı. Motor nöronları göstermek amacıyla retrograd trase izleyicisi olan Horseradish peroxidase (HRP) kullanıldı. Işık mikroskopi seviyesinde ortalama nöron çapı kontrol grubunda 27,8 ± 4,8 mikrometre, deney grubunda 27,1± 2,0 mikrometre bulundu. Ortalama hücre çaplarında, istatistiksel olarak herhangi bir farklılık saptanmadı. Elektron mikroskobisi düzeyinde; sitoiskeletal eleman kaybına bağlı sitoplazmik çözülmeyi yansıtan, ribozomal kayıp, düzensiz organel gruplaşması, sitoplazmik iç yapının bozulduğu izlenmiştir. İmmobilizasyona bağlı aktivite kaybının bu bölgeyi innerve eden nöronlarda yapısal bozulmalara neden olduğunu düşündürmüştür. Anahtar Kelimeler : İmmobilizasyon, atrofi.motor nöron, HRP
Özet (Çeviri)
SUMMARY There is no knowledge which signifies that there happens a morphologic change of motor neurons after muscle atrophy occurring because of cast immobilization. This study has been performed by light and electron microscope in order to investigate the changes in the morphology of motor neurons after muscle atrophy. The study has been performed using 30 rabbits (Oryctolagus cuniculus) totally in three groups. 4 weeks of immobilization has been done in order to create atrophy. Horseradish peroxidase (HRP) which is a retrograde tract-tracing has been used in order to observe the motor neurons. Light microscopy observations have shown that average neuron diameter was found to be 27.8 ± 4.8 micrometers in the control group and 27.1 ± 2 micrometers in the experimental group. Statistically there was no significant difference measurement in the average cell diameters measurement. Electron microscopy has shown that there was ribozomal loss, mixed organel grouping, disorganisation of inner cytoplasmic architecture which reflect the cytoplasmic loosening because of cytoskeletal elements loss. This results suggests that activity loss because of immobilization causes structural deformities in the neurons innervating the meant region.