Bingöl yöresi buzağılarında Eimeria türleri ile Toxocara vitulorum'un dışkı bakılarına göre yaygınlığının araştırılması
Investigation of the prevalence of Eimeria species and Toxocara vitulorum according to faecal examination in calves in Bingöl region
  1. Tez No: 904162
  2. Yazar: MUHAMMED TÜRKERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Bingöl, Buzağı, Eimeria, Toxocara vitulorum, prevalans, Bingöl, Calf, Eimeria, Toxocara vitulorum, Prevalence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bingöl Yöresi Buzağılarında Eimeria Türleri ile Toxocara vitulorum'un Dışkı Bakılarına Göre Yaygınlığının Araştırılması Bu çalışma Bingöl yöresi buzağılarında Eimeria türleri ve Toxocara vitulorum'un prevalansını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamınında Bingöl ili Solhan ilçesinde 17 farklı köyde 6 aylıktan küçük 213 buzağının dışkı örnekleri toplanmıştır. Hayvanların rektumlarından alınan dışkı örnekleri Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Laboratuvarlarında Flotasyon yöntemi ile Eimeria sp. ookistleri ve Toxocara vitulorum varlığı yönünden incelenmiştir. İncelenen 213 buzağı dışkısının 78'inde (%36,6) Eimeria sp. Ookistlerine, 80'inde (%37,5) ise Toxocara vitulorum yumurtası tespit edilmiştir. Tespit edilen türler ise, E.alabamensis (%5,12), E.zuernii (%16,66), E.ellipsoidalis (%16,66), E.subsherica (%8,97), E.auburnensis (%12,82), E.cylindirica (%23,07), E. wyomingensis (%2,56), E.brasiliensis (%5,12) ve E.bovis (%8,97) türleri tespit edilmiş olup, en fazla bulunan türün E.cylindirica (%23,07) türü iken, en az bulunan türün ise E. wyomingensis (%2,56) olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the prevalence of Eimeria species and Toxocara vitulorum in calves in Bingöl region. Within the scope of the study, faecal samples of 213 calves under 6 months of age were collected from 17 different villages in Solhan district of Bingöl province. Faecal samples taken from the rectum of the animals were examined for the presence of Eimeria sp. oocysts and Toxocara vitulorum using the flotation method in the Parasitology Laboratories of the Faculty of Veterinary Medicine at Bingöl University. Of the 213 calf faeces examined, Eimeria sp. oocysts were detected in 78 (36.6%) and Toxocara vitulorum eggs in 80 (37.5%). The detected species included E. alabamensis (5.12%), E.zuernii (16.66%), E.ellipsoidalis (16.66%), E.subspherica (8.97%), E.auburnensis (12.82%), E.cylindrica (23.07%), E.wyomingensis (2.56%), E.brasiliensis (5.12%), and E.bovis (8.97%). The most commonly found species was E.cylindrica (23.07%), while the least commonly found species was E.wyomingensis (2.56%).