Travmatik kalça fraktürü olan geriatrik hastalarda CRP/albumin, nötrofil/lenfosit, trombosit/lenfosit oranlarının 30 günlük mortaliteyi öngörmede APACHE II ile korelasyonu
Correlation of CRP/albumin, neutrophil/lymphocyte, platelet/lymphocyte ratios with APACHE II in predicting 30-day mortality in geriatric patients with traumatic hip fracture
  1. Tez No: 904199
  2. Yazar: AYŞE NUR ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: mortalite, travmatik kalça kırığı, geriatrik hasta, genel anestezi, regional anestezi, mortality, traumatic hip fracture, geriatric patient, general anesthesia, regional anesthesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç:Rutin laboratuvar tetkiklerinin APACHE II skoru gibi yoğun bakım ünitesinde mortalite tahmininde kullanılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 65 yaş ve üzeri femur fraktür cerrahisi geçirmiş, genel ya da regional anestezi yöntemi uygulanmış ve ameliyat sonrası Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun bakımda takip edilmiş 151 hastanın verileri retrospektif olarak hastane bilgi yönetim sistemindeki kayıtları ve yoğun bakım notları incelendi. Hastalar yoğun bakım ünitesinden taburcu olan ve eksitus olan hastalar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Yoğun bakım ünitesine geldiği andaki ilk girilen APACHE II ve diğer preoperatif ve postoperatif laboratuvar değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Mortalite gerçekleşen grupta daha yüksek APACHE II skoru, preoperatif ve postoperatif CRP ve CAR değerleri anlamlı olarak daha yüksekken; preop ve postop albümin düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Yine hem preop hem de postop kreatinin düzeyi eksitus olan grupta anlamlı olarak daha yüksekti. Eksitus olan grupta preop NLR değeri taburcu olan gruba göre anlamlı olarak daha yüksekken preop PLR değeri taburcu olan gruba göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Postop PLR ve postop NLR değerlerinde ise iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Yine mortalite gerçekleşen grupta yatış süresi daha uzundu. Regional anesteziyle opere olan grupta genel anesteziyle opere olan gruba göre anlamlı derecede daha yüksek taburculuk oranı olduğu görüldü. Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde mortalite tahmini ve yatış süresini öngörmede hala kesin bir yöntem bulunmamaktadır. CAR, PLR, NLR değerleri mortalite tahminindeAPACHE II skorlaması gibi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Routine laboratory tests, such as the APACHE II score, were intended to be used to predict mortality in the intensive care unit. Materials and Methods: Data of 151 patients aged 65 and over who underwent femur fracture surgery, underwent general or regional anesthesia, and were followed up in the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit after surgery were retrospectively reviewed through hospital information management system records and intensive care notes. Patients were divided into two groups: patients who were discharged from the intensive care unit and those who exited. The first APACHE II scores entered upon arrival to the intensive care unit and other preoperative and postoperative laboratory values were compared. Results:While the mortality group had higher APACHE II score, preoperative and postoperative CRP and CAR values were significantly higher; no statistically significant difference was found in preoperative and postoperative albumin levels. Again, both preoperative and postoperative creatinine levels were significantly higher in the ex group. In the ex group, thwe preoperative NLR value was significantly higher than in the discharged group, while the preoperative PLR value was significantly lower than in the discharged group. There was no significant difference between the two groups in terms of postoperative PLR and postoperative NLR values. Again, the hospitalization period was longer in the mortality group. A significantly higher discharge rate was observed in the group operated under regional anesthesia compared to the group operated under general anesthesia. Conclusion: There is still no definitive method for predicting mortality and length of stay in intensive care units. CAR, PLR, NLR values can be used in mortality prediction such as APACHE II scoring.