Türkiye ve Balkan ülkelerinde hukuk mesleklerine giriş sınavı
Entrance exam for law professions in Turkey and the Balkan countries
- Tez No: 904235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKOCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk Eğitimi, Hukuk Meslekleri, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Balkanlar, Türk Hukuk Sistemi, Legal Education, Legal Professions, Entrance Exam for Legal Professions, Balkans, Turkish Legal System
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
24 Ekim 2019'da Resmî Gazetede yayımlanan 7188 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı getirilmiştir. Söz konusu tarihten önce avukatlık mesleğini icra edebilmek için herhangi bir sınav şartı bulunmamaktaydı. Ancak, sadece hukuk fakültesi mezunu olmak hukuk mesleklerini icra edebilmek için yeterli gelmemeye başlamış, mesleğe girişte bir sınav ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Söz konusu sınav, çalışmamızda yer verdiğimiz Balkan ülkelerinde yıllardır uygulanmakta olan bir sınavdır. Çalışmamızda, Türk Hukuku açısından yeni bir düzenleme olan bu husus Balkan ülkelerindeki düzenlemelerle karşılaştırılacak, böylelikle söz konusu ülkelerin hukuk eğitimi ve hukuk mesleklerine giriş sınavını mukayese etme imkânı sunulacaktır. Çalışmanın amacı hukuk mesleklerine giriş sınavının yapılmakta olduğu Balkan ülkeleri ile Türkiye'deki sınavın benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymak, sınavın hukuk öğrencileri ve mezunları açısından ortaya çıkardığı sonuçların mukayese edilmesi ve nihai olarak söz konusu sınavın hukuk sistemlerine yansımalarını göstermektir.
Özet (Çeviri)
The Law No.7188 on Amendments to the Criminal Procedure Code and Some Other Laws was published in Official Gazette of Turkey on October 24, 2019. With this regulation, the entrance exam for legal professions was introduced. Entrance Exam for Legal Professions is expected to be implemented for the first time in Turkish Legal System in 2024. This exam, which is new to Turkish Legal System, is an exam that has been implemented for many years in various Balkan Countries under similar names and formats. In our study, a comparasion has been made between the types of this exam in Turkey and Balkan countries. The comparasion has not been limited solely to the exam. Our research includes a comparison of legal education and legal professions in the two regions alongside the comparasion of the entrance exam for legal professions. In our study, differences and similarites in legal education in both regions have been presented. Two regions influenced by Roman Law and Ottoman Law throughout history, encompass both differences and similarities in contemporary legal systems. This Study aims to elucidate the disparities between the legal education and the legal systems of the two regions which are interlinked by their historical and cultural ties.