Riemannian manifoldları arasında jeodezik dönüşüm
Geodesic mapping between Riemannian manifolds
- Tez No: 904273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Riemannian Manifoldu, Levi-Civita Konneksiyonu, Jeodezik Dönüşüm, Riemannianmanifold, Levi-Civita Connection, Geodesicmapping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmına ayrılarak genel literatür bilgisine yer verilmiştir. İkinci bölümde gerekli temel tanımlar ve kavramlar sunulmuştur. Üçüncü bölümde“Dönüşüm”kavramı tanıtılarak bir dönüşümün deformasyon tensörü açıklanmıştır. Dördüncü bölümde Riemannianmanifoldları arasında bir jeodezik dönüşüm tanımlanabilmesi için gerek ve yeter şartlar incelenmiş ve jeodezik dönüşüm altında eğrilik ve Ricci tensörleri ile ilgili bilgi sunulmuştur. Beşinci bölüm tartışma ve sonuç kısmına ayrılarak elde edilen sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is consist of five chapters. The first chapter is devoted to the introduction section and provide a general knowledge of literature. In the second chapter, the necessary basic concepts and definitions are presented. In the third chapter, the concept of maping is introduced and the deformation tensor of a map is explained. In the fourth chapter, in order to define a geodesic mapping between Riemannian manifolds, necessary and sufficient conditions are examined and information about curvature and Ricci tensors is presented under the geodesic mapping. The fifth chapter is divided into the conclusion part and the obtained results are summarized.