Mehmet Akif Ersoy'da etik ve estetik
Ethics and aesthetics in Mehmet Akif Ersoy
- Tez No: 904420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CANÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Âkif Ersoy, etik, estetik, ahlâk, hakikat, Mehmet Akif Ersoy, ethics, aesthetics, morality, truth
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Mehmet Âkif Ersoy yaşadıklarıyla düşüncelerini ve sanatını birleştiren bir sanatçıdır. Mehmet Âkif'in yaşadığı yıllar zorlu mücadelelerin verildiği yıllardı. Bu yıllarda devletin ve milletin selameti için toplumun neredeyse her kesimine büyük görevler düşüyordu. O da bu görev bilinci ile hareket etmiş sorumluluklar üstlenmiş bir şahsiyettir. Bu sorumluluk duygusuyla eserler vermiş ve eserlerinde toplumun ahlâk anlayışındaki yanlışlıkları onlara söylemiştir. Eserlerinde bozulmuş ahlâkın yerine güzel ahlâk ilkelerini önermiş ve bu önerilerini önce kendisi uygulamış bir karakterdir. Toplumunun yüzlerine hatalarını söylese de samimiyetinden emin oldukları için ona kızmazlar. Onun ahlâk konusunda yazdıkları bir görüşe dayanmaktadır ki bu da inandığı esaslardır. Kendi inancından kaynaklanan esasları ve bunlarla ilgili zamanla üretilmiş görüşleri bilen biri olarak ahlâk ile ilgili düşüncelerini derli toplu bir şekilde dile getirmiştir. Mehmet Âkif eserlerinde bir estetik görüşe de sahiptir. Sanat anlayışında döneminde tartışılan görüşleri bilen ve bunlardan benimsediği“sanat toplum içindir”düşüncesiyle eserler veren bir sanatçıdır. Bunun sonucunda sanatında topluma mesaj verme kaygısıyla estetik düşüncelerini oluşturmuş ve buna uygun biçimde eserler vermiştir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Âkif Ersoy was an artist who combined his life experiences with his thoughts and art. The years in which he lived were a time of difficult struggles, where great responsibilities were placed on almost every segment of society for the welfare of the state and the nation. As a result, he formed aesthetic considerations driven by the concern to convey messages to society through art and created works that aligned with this concept. He produced works imbued with this sense of responsibility, addressing the moral shortcomings in society while proposing principles of good ethics instead. He applied these principles to himself first and foremost. Even though he pointed out the faults within society, people did not get angry at him because they were sure of his sincerity. His writings on ethics are based on a viewpoint that stems from his beliefs, which are fundamental to him. Being knowledgeable about both his own beliefs and the views developed over time concerning them, Mehmet Âkif expressed his thoughts on ethics in an organized manner. Mehmet Âkif also possessed an aesthetic perspective in his works. As an artist aware of the debated views on artistic understanding during his time, he produced works as someone who embraced the idea that“art is for society.”He formed aesthetic considerations driven by the concern to convey messages to society through art, creating works that aligned with this concept.“Art is for the community.”