Periferik fasial paralizili hastalarda odyolojik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of audiological data in patients with peripheral facial paralysis
  1. Tez No: 90450
  2. Yazar: FUNDA AKAR AYÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FİKRET ÇETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik fasial paralizi, Saf ses, Konuşma odyometrisi, Akustik impedans, Akustik refleks. vuı, Peripheral facial paralysis, Pure tone, Speech audiometries, Acoustic impedance, Acoustic reflex. IX X.I, ..i, .Mlvi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Periferik Fasial Paralizili Hastalarda Odyolojik Bulguların Değerlendirilmesi ÖZET Çalışmamızda, Çukurova Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalına başvuran ve periferik fasial paralizi tanısı konan 33 hastada odyolojik testlerin tanıdaki ve tedavideki değerini, özellikle bu hastalarda kaybolan akustik refleksin düzelmesi ile paralizinin iyileşme zamanı arasında ki ilişkiyi araştırdık. Hastaların hepsinde saf ses işitme eşikleri, konuşma odyometrisi ve timpanogramları normal sınırda bulundu ve kontroller sonunda da istatistiksel olarak hiçbir değişiklik gözlenmedi. Kontralateral akustik refleks testinde ise, periferik fasial paralizili 33 hasta ilk geldiğinde; 15'inde bilateral refleks kaydedilirken, 18 hastada paralizili tarafta refleks kaydetmedik. Kontroller sonucunda 32 hastada refleks kaydettikten sonra, klinik gözlemlerde fonksiyonel düzelme de gözledik. Sadece bir hastada hem refleks hem de fonksiyonel düzelme gözlemedik. Çalışmamızın sonucunda periferik fasial paralizili hastalarda, akustik refleks testinin fasial paralizinin prognozunu belirlemede yararlı bir test olabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Audiological Data in Patients with Peripheral Facial Paralysis ABSTRACT In this research, we studied the applicability of the audiologic tests on the diagnosis and treatment of the 33 patients of periphral facial paralysis. In particular, we studied the releationship between the recovery times of periphral facial paralysis and acoustic reflex. For all the patients pure tone thresholds, speech audiometries and tympanograms were found to be within the normal range; and in the above mentioned properties no statistically significant deviations were observed. Contralateral acoustic reflex measurements have shown that when the patients with periphral facial paralysis first came, only 15 of the patients had bilateral reflex, and the remaining 18 patients did not have any reflex at all. In the tests performed, following the first, we have observed that recovery of reflex in 32 patients was followed by the recovery from paralysis. Only in one patient no recovery of reflex and paralysis was observed. Our work suggest that acoustic reflex tests will be useful in predicting the recovery of periphral facial paralysis.