Herodotos'un Historia'sı ışığında doğulu kraliçeler
Eastern queens in light of herodotos'historia
  1. Tez No: 904509
  2. Yazar: ELİF DEMİRTOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN SİNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Savaşlar, Toplumsal Cinsiyet, Kraliçeler, Diplomasi, Siyaset, Wars, Gender, Queens, Diplomacy, Politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Kurum, Enstitü, ABD : Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, : Tarih Ana Bilim Dalı Tez Başlığı : Herodotos'un Historia'sı Işığında Doğulu Kraliçeler Tez Yazarı : Elif Demirtok Tez Danışmanı : Prof. Dr. Ayşen Sina Tez Türü, Yılı: Yüksek Lisans Tezi,2024 Sayfa Sayısı : 86 MÖ 5. yüzyılda yaşamış olan Herodotos'un Historia başlıklı eseri antik dönemin en önemli kaynaklarından biri olup dokuz bölümden oluşmaktadır. Herodotos, eserinde Yunan-Pers savaşlarından, Mısır'ın antik kültürüne, Asya'nın etnik gruplarından, Pers İmparatorluğu'nun yapısına kadar çeşitli konuları ele almıştır. Her bir kitap, farklı ülkelere, halklara ve konulara ayrılır. Ancak sadece savaşlarla sınırlı kalmayıp toplumsal cinsiyet konularına, özellikle de çalışma alanımızın bakış açısını oluşturacak olan kraliçelerden de bahseder. Herodotos'un kadınlar hakkındaki düşünceleri oldukça ilgi çekicidir çünkü mitleri ve hikayeleri birbirinden ayıran ilk tarih yazarıdır. Antik Yunan'da kadınlar ev içindeki işlerle ve aileleriyle ilgilenirken, erkekler dışarıda evlerini korumak ve siyasi toplulukta ailelerini temsil etmekle görevliydi. Tarihçinin kaynaklarının büyük çoğunluğu sözlü olup tüm Akdeniz Havzası'ndan alınmıştır. Bu nedenle de kadınlarla ilgili görüşleri, Yunan devletinin sosyal tartışmalarını veya belirli bir zamandaki endişelerini yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda daha genel bir bakış açısını yansıtır. Herodotos, kralların siyasi otoritenin verdiği gücü kötüye kullanmalarının doğurduğu sonuçlardan bahsederek eşlerini mülkleri gibi görme eğiliminde olduklarını, onurları ayaklar altına alınan kraliçelerin bu durumlardan kurtulmak için güçlerini kullanarak yaptıkları planları detaylı olarak anlatır. Kraliçeler savaşı kendi kişisel meseleleri olarak görmek yerine ülkeleri adına hareket ederek söz konusu sorunların uzmanı gibi davranan sıra dışı figürlerdir. Bu kraliçeler savaşmak gibi sadece erkeğe ait olduğu düşünülen bir alanda varlıklarını göstermişler ve cesaretleriyle, yönetim kabiliyetleriyle, diplomasiyi kullanma becerileriyle erkek egemen dünyaya meydan okumuşlardır. Kültürel tarih ve toplumsal cinsiyet çalışmaları Antik Çağ'da kadınların, özellikle de yönetici kadınların toplumlararasındaki statülerini incelemede yeni olanaklar sunmayı amaçlayarak kadınların tarihsel kimliğini daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Amacımız Herodotos'un eserindeki doğulu kraliçeleri, kraliçelerin diplomatik ve siyasi faaliyetlerini dönemin kadın temsilleri ve antik dünyada kadınlar için benimsenen sosyal durumların farklılığı üzerinden göstermektir. Herodotos'un eseri, kadınların çeşitli durumlarda nasıl temsil edildiğini ve antik dünyada kadınlar için çeşitli sosyal pratiklerin olduğunu göstermektedir. Herodotos, Yunan olmayan gelenekleri diğer yazarlardan farklı olarak değerli ve ilginç bulmuş ve hatta olumlu gördüklerini övmüştür. Eserinde yalnızca siyasi olayları ve devletleri değil Yunan kadınları ve barbar olarak nitelendirdiği doğulu halkların da kadınlarını ve kraliçelerini anlatmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Institution, Institute, Department : Tekirdağ Namık Kemal University, Institute of Social Sciences, : Department of History Thesis Title : Eastern Queens in Light of Herodotos'Historia Thesis Author : Elif Demirtok Thesis Adviser : Assoc. Prof. Ayşen Sina Type of Thesis ,Year : MS Thesis, 2024 Total Number of Pages : 86 The work titled 'Historia' by Herodotos, who lived in the 5th century BC, is one of the most important sources of the ancient period and consists of nine chapters. Herodotos discussed various topics in his work, from the Greek-Persian wars to the ancient culture of Egypt, from the ethnic groups of Asia to the structure of the Persian Empire. Each book is devoted to different countries, peoples and topics. However, they are not limited to wars, but also talk about gender issues, especially queens, which will form the perspective of our field of study. Herodotos' thoughts about women are quite interesting because he is the first history writer to distinguish myths and stories from one another. In ancient Greece, women took care of domestic affairs and their families, while men were responsible for protecting their homes and representing their families in the political community. The vast majority of his sources are oral and taken from the entire Mediterranean basin; therefore, his views on women reflect not only the social debates of a particular Greek state or its concerns at a particular time, but also a more general outlook. Herodotos talks about the consequences of kings abusing the power given by political authority and explains in detail how kings tend to see their wives as their property, and the plans that queens made, whose honor has been trampled, by using their power to get out of these situations. Queens are extraordinary figures who act professionally and address issues on behalf of their country, rather than seeing the war as their own personal matter. These queens showed their presence in a field that was thought to belong only to men, such as making war, and challenged the male-dominated world with their courage, management skills and ability to use diplomacy. Cultural history and gender studies help us better understand the historical identity of women, by aiming to offer new opportunities in examining the intersocietal status of women, especially of ruling women, in ancient times. Our aim is to show the eastern queens in Herodotos' work and their diplomatic and political activities through the female representations of the period and the differences in the social situations adopted for women in the ancient world. Herodotos' work shows how women were represented in various situations and that in the ancient world, there were various social practices for women. Herodotos, unlike other writers, found non-Greek traditions valuable and interesting and even praised those he saw as positive. In his work, he talked not only about states and political events, but also about Greek women and the women and queens of the eastern peoples, whom he described as barbarians.