0-5 yıllık evliliklerde sosyal medya kullanımının evlilik doyumu üzerine etkisi
The effect of social media use on marital satisfaction in marriages of 0-5 years
  1. Tez No: 904552
  2. Yazar: BERFİN BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Evlilik, Evlilik Doyumu, Social Media, Marriage, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Milenyum çağına girişten itibaren, hayatımızda internet ve onun türevi olan sosyal medya hüküm sürmeye başlamıştır. Sosyal medyanın paylaşım hızıyla birlikte hem günlük hayatımıza hem de kişisel ilişkilerimize olan etkileri yadsınamayacak kadar fazladır. Sosyal medya kullanımının gençler arasındaki yaygınlığı diğer yaş gruplarına göre daha fazla olup; sosyal medyanın ilişkiler üzerine etkileri üzerine yapılacak çalışmaların sonuçlarını daha etkili bir şekilde göstermektedir. Evliliğin ilk 5 yılındaki boşanmaların diğer yıllara göre daha fazla olduğu istatistikler yoluyla göz önüne serilmiştir. Bu çalışma boşanmaların oranının fazla olduğu evliliklerin ilk 5 yılında sosyal medya kullanımının evlilik doyumuna etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma nicel araştırma yöntemiyle yapılmış, 2 ölçek ve Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçeklerden birisi“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”diğeri ise“Evlilik Doyumu Ölçeği”dir. Bu ölçekleri 0-5 yıllık evlilik içerisinde olan Ankara ilinde ikamet eden gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen kişiler doldurmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında birçok farklı değişkenle beraber fazla sosyal medya kullanımın 0-5 yıllık evliliklere zarar verebileceği bulgularına ulaşılmıştır. Bu çalışmada daha genç ve yeni olarak tabir edilebilecek 0-5 Yıllık Evliliklerde Sosyal Medya Kullanımının Evlilik Doyumu Üzerine Etkisi yapılan anketler ve doktrinsel çalışmalar aracılığıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the millennium, the internet and its derivative, social media, have begun to dominate our lives. With the sharing speed of social media, its effects on both our daily lives and personal relationships are undeniable. The prevalence of social media use among young people is higher than other age groups; It more effectively shows the results of studies on the effects of social media on relationships. It has been shown through statistics that divorces are higher in the first 5 years of marriage compared to other years. This study was conducted to examine the effects of social media use on marital satisfaction in the first 5 years of marriages where the divorce rate is high. This study was conducted using a quantitative research method and 2 scales and a Sociodemographic Information Form were used. One of the scales is the“Social Media Addiction Scale”and the other is the“Marriage Satisfaction Scale”. These scales were filled out by people who were selected by random sampling method and reside in Ankara and have been in a marriage for 0-5 years. The relational screening method was used in the study. When the results of the study were examined, it was found that excessive social media use, together with many different variables, could harm 0-5 year marriages. In this study, the effect of social media use on marital satisfaction in younger and newer marriages of 0-5 years was examined through surveys and doctrinal studies.