Enteral immünonütrisyonun kafa travması oluşturulmuş farelerde beyin ve bağırsak dokusuna olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of enteral immunonutration on the brain and intestinal tissue in head traumated mice
- Tez No: 904566
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT CANATAN, DOÇ. DR. AHMET EKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Travmatik beyin Hasarı, immünonütrisyon, Kan Beyin Bariyeri, Kan Bağırsak Bariyeri, İL1-β, il6, TNF-α, Klaudin, occludin, ZO-1, Reg3G, Head Trauma, Traumatic brain Injury, immunonutrition, Blood Brain Barrier, Blood Intestinal Barrier, IL1-β, Il6, TNF-α, Klaudin, occludin, ZO-1, Reg3G
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kafa Travması etkilediği yaş grubu ve toplumda görülme sıklığı nedeni ile toplum sağlığını ciddi şekilde etkileyen bir sağlık sorunudur. Kafa travması sonrası ortaya çıkan primer ve sekonder hasarlar söz konusudur. Kafa travması sonrası tedaviye yönelik tüm çabalar sekonder hasarı önlemeye yöneliktir. Bu çalışmamızda travma sonrası sekonder hasarı artırıcı etkisi olan beyin bağırsak aks değişikliklerinde enteral immünonütrisyonun beyin ve bağırsak dokusuna olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Deney hayvanı olarak BALB/c cinsi, 8 haftalık, yaklaşık 20-27 gram ağırlığında erkek ve dişi olarak 10 gruba ayrılmış toplam 192 fare kullanıldı.. Travma sonrası fareler 8. Saatte beslenmeye standart ve immünonütrient besinler ile beslenmeye başlanmıştır. Beslenme sonrası 24. saat, 72. saat ve 7. günde fareler sakrifiye edildi. Serum, beyin ve ileum doku örnekleri alındı. Eliza yöntemi ile İL1-β, İL6 veTNF-α Düzeyleri incelendi. PZR yöntemi ile Klaudin1, Ocludin, ZO-1, Reg3G ve İL22 düzeyleri incelendi. İmmünonütrisyonun; İL1Beta düzeyini Serum ve ileum dokusunda anlamlı şekilde düşürdüğü ancak standart beslenme ile arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. İL6 düzeyini 72. Saatteki serum, beyin ve ileum dokusu incelemesinde anlamlı şekilde düşürdüğü ancak standart beslenme ile arasında bir fark olmadığı görüldü. TNF-alfa düzeyini serum (32. Saat) ileum (32. ve 72. Saat) dokusunda anlamlı oranda düşürdüğü ancak yine standart beslenme grubu ile bir farklılığının olmadığı görüldü. İL22 düzeyi ileum dokusunda 72. Saatte anlamlı oranda düşük ölçülmüştür. Klaudin düzeyi beyin ve ileum dokusunda 7. günde anlamlı derecede artmıştır. Occludin ve ZO-1 düzeylerinde dokularda herhangi bir değişikliğe neden olmamıştır. Reg3G düzeyleri beyin( 72. Saat ve 7. Gün) ve ileum (72. Saat) dokularında anlamlı derece düşük seyretti. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda immünonütrisyonun travmatik beyin hasarına olan olumlu etkisi hala tartışmalıdır. Bizim sonuçlarımız immünonütrisyonun travmatik beyin hasarının azaltılmasına yönelik net bir faydanın varlığını ortaya koyamamıştır. Travmatik beyin hasarı sonrası tedavideki yetersizliklerin ana sebebi sadece etkinliği araştırılan medikal veya cerrahi yönteme bağlı olmayıp travma sonrası oluşan sekonder hasarı modelleyecek ve bütüncül bir yaklaşım imkanı verecek modellemelerinde yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Head Trauma is a health problem that seriously affects public health due to the age group it affects and its frequency in society. There are primary and secondary damages that occur after head trauma. All efforts for treatment after head trauma are aimed at preventing secondary damage. In this study, we aimed to investigate the effects of enteral immunonutrition on the brain and intestinal tissue in brain-intestinal axis changes that increase secondary damage after trauma. A total of 192 mice of BALB/c breed, 8 weeks old, weighing approximately 20-27 grams, divided into 10 groups as male and female, were used as experimental animals. After the trauma, the mice started to be fed with standard and immunonutritious foods at the 8th hour. Mice were sacrificed at the 24th hour, 72nd hour and 7th day after feeding. Serum, brain and ileum tissue samples were taken. IL1-β, IL6 and TNF-α Levels were examined with the Eliza method. Klaudin1, Ocludin, ZO-1, Reg3G and IL-22 levels were examined by PCR method. Immunonutrition; It was observed that IL1Beta levels were significantly reduced in serum and ileum tissue, but there was no significant difference between it and standard nutrition. It was observed that the IL6 level was significantly reduced in serum, brain and ileum tissue examination at the 72nd hour, but there was no difference between it and standard nutrition. It was observed that TNF-alpha levels significantly decreased in serum (32nd hour) and ileum (32nd and 72nd hour) tissue, but there was no difference with the standard nutrition group. IL-22 level was measured significantly lower in the ileum tissue at the 72nd hour. Claudin level increased significantly in brain and ileum tissue on the 7th day. It did not cause any changes in occludin and ZO-1 levels in tissues. Reg3G levels were significantly lower in brain (Hour 72 and Day 7) and ileum (Hour 72) tissues. In studies conducted to date, the positive effect of immunonutrition on traumatic brain injury is still controversial. Our results did not demonstrate a clear benefit of immunonutrition in reducing traumatic brain injury. The main reason for the inadequacy in treatment after traumatic brain injury is not only due to the medical or surgical method whose effectiveness is being investigated, but also due to the inadequacy of modeling that will model the secondary damage that occurs after trauma and allow for a holistic approach.