Futbolcularda jiroskop topu ile yapılan kuvvet antrenmanının şut hızına etkisinin incelenmesi
Examining the effects of stenght training with gyroscope ball on shoot speed of football players
  1. Tez No: 904589
  2. Yazar: BURAK ÖMER KISA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH AYKORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Jiroskop Topu, Futbol, Şut İsabeti, Futbol Kuvvet Antrenmanı, Gyroscope Ball, Football, Shooting Accuracy, Football Strength Trainin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, (U18) futbolcularda jiroskop topu ile yapılan kuvvet antrenmanının, şut hızına etkisinin incelenmesidir. Araştırmada kontrol gruplu ön test son test deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini U18 düzeyinde futbol oynayan bireyler oluşturmakta iken örneklemini ise, Çanakkale Dardanel Spor Kulübü sporcularından U18 yaş grubunda 40 alt yapı sporcusu oluşturmaktadır. Araştırmada 12 hafta boyunca haftada 3 gün olacak şekilde kontrol grubu normal antrenmanını yaparken deney grubu normal antrenman ve jiroskop topu ile yapılacak hareketleri uygulamıştır. Elde edilen veriler, normallik ve homojenlik değerlerine göre uygun parametrik testler seçilerek analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, gruplar arası karşılaştırma sonuçlarına göre ilk ölçümler arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır. Gruplar arası ikinci ölçüm karşılaştırma sonuçlarına göre ikinci ölçümler arasında otuz metre, denge bacak sağ ve durarak uzun atlama parametrelerinde anlamlı fark tespit edilmiştir. Gruplar arası son ölçüm karşılaştırma sonuçlarına göre son ölçümler arasında, şut hızı, otuz metre, illionis testi, denge bacak sağ, şut isabeti, durarak uzun atlama, quadriceps sağ ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of strength training using a gyroscopic ball on shot speed in U18 football players. The research employs a control group pre-test and post-test experimental design. The population of the study consists of individuals playing football at the U18 level, while the sample comprises 40 youth athletes from Çanakkale Dardanel Sports Club in the U18 age group. During the 12-week study, the control group performed their regular training three days a week, while the experimental group engaged in their normal training along with exercises using the gyroscopic ball. The data obtained were analyzed using appropriate parametric tests based on normality and homogeneity values. The analysis results indicated no significant difference in the initial measurements between the groups. However, comparisons of the second measurements revealed significant differences in the 30-meter sprint, right leg balance, and standing long jump parameters. According to the final measurement comparisons, statistically significant differences were found between the groups in shot speed, 30-meter sprint, Illinois agility test, right leg balance, shot accuracy, standing long jump, and right quadriceps measurements.